Expo in Gaanderijen toont stad in opbouw

In de Gaanderijen op de Zeedijk zie je een opvallende expo over de stedenbouwkundige ontwikkeling van Oostende. De tentoonstelling loopt de hele maand en geldt als leidraad bij Open Monumentendag op 11 september.

Sinds vorig jaar stellen het stadsbestuur en de cultuurdienst niet zomaar historische gebouwen open, maar zetten ze de ontwikkeling van de hele stad centraal. "Wat is een historisch gebouw waard zonder de stedelijke context erbij te vertellen?", stelt architect Tom Van Mieghem, die de expo heeft vormgegeven. "De verkeersassen, zoals de Koninginnelaan, vormden een belangrijke basis voor de structuur van de stad. De expo zal met oude foto's niet alleen de wandelaars aanspreken en herinneringen ophalen. Ze heeft ook een uitgebreide didactische kant."

Gesprek met architect

Zo zie je jongeren voetballen in het park waar nu het zwembad is gelegen, of kan je de vroegere treinsporen bekijken waar nu de Verenigde Natieslaan loopt. Op woensdag 7 september is er ook een gesprek in Vrijstaat O. nabij de Drie Gapers. Om 12.30 uur praten stedenbouwkundigen en architecten Marc Martens, Jesse Jorg, Virginie Michils en Tom Van Mieghem over de stedelijke ontwikkelingen van Oostende. Inschrijven via info@oostendewerft.be is gratis. (TVA)

Vlnr.: Architect Tom Van Mieghem, cultuurschepen Bart Plasschaert en cultuurdienstdirecteur Martine Meire bij een van de oude foto's.
Timmy Van Assche Vlnr.: Architect Tom Van Mieghem, cultuurschepen Bart Plasschaert en cultuurdienstdirecteur Martine Meire bij een van de oude foto's.