Voetballer (19) brutaal aangevallen tijdens match

SPELER ERTVELDE UNITED SCHRIJFT BRIEF MET EXCUSES NAAR SLACHTOFFER

Nash Cornette is twee weken out en mag tot woensdag niet naar school.
Sarah Vandoorne Nash Cornette is twee weken out en mag tot woensdag niet naar school.
Een 19-jarige voetballer van de beloftenploeg van KFC Heusden is minstens twee weken buiten strijd nadat hij zware schoppen kreeg tijdens een match tegen Ertvelde United. De hele wedstrijd lang was de ploeg uit Ertvelde verbaal agressief tegen de scheidsrechter. Uiteindelijk moest de jonge spits het met studs in zijn rug bekopen. "Ik hoop dat ik snel weer fit geraak", zucht slachtoffer Nash Cornette.

Gelegenheidsscheidsrechter Leo Van Dingenen, die al 16 jaar arbitreert voor KFC Heusden, kan nog steeds niet geloven wat er zaterdag tijdens de beloftenmatch tussen Heusden en Ertvelde gebeurd is. "Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Vanaf het begin van de wedstrijd, om 15 uur, waren drie spelers van Ertvelde uiterst verbaal onsportief tegenover zowat elke beslissing die ik nam. Zo begon een speler uit Ertvelde me te beledigen nadat ik een vrije trap gaf aan Heusden toen hij zwaar in duel ging. 'Ge zijt een clown' en 'ge fluit voor Heusden', riep hij me toe. Ik had de spelers al herhaaldelijk gewaarschuwd en haalde dus mijn rode kaart boven."

"Uitdagend lachen"

Wat daarop volgde, was niet te overzien. De speler begon de scheidsrechter te duwen en andere spelers kwamen naar hem toe om hem te beschermen. De scheidsrechter zag zich genoodzaakt de match - bij 2-2 - vroegtijdig af te fluiten. Daarmee was het geweld niet gedaan, integendeel: een speler van Heusden belandde niet veel later in het ziekenhuis. "Een medespeler was naar me toegelopen om te vragen wat er juist aan de hand was", begint slachtoffer Nash Cornette (19) uit Gentbrugge zijn relaas. "Ik legde hem uit dat de spelers van Ertvelde klaagden bij de scheidsrechter. Dat hoorde een van de spelers. Het zinde hem niet en hij begon uitdagend te lachen. Ik vroeg wat zijn probleem was, maar keerde hem uiteindelijk de rug toe. Daarop werd ik tegen de grond geduwd en kreeg ik twee schoppen in mijn rug."


Nash werd toegetakeld door de 18-jarige Ertvelde-speler F.D. De politie kwam ter plaatse om een pv op te stellen en Nash werd naar het ziekenhuis gebracht. "Gelukkig zijn geen vitale organen geraakt of heeft hij geen ruggenwervels gebroken", zegt zijn coach Claude Vandendorpe. "Maar hij is wel twee weken buiten strijd en nadien volgt een lange revalidatie." "Ik heb vooral heel veel pijn nu", zucht Nash. "En excuses heb ik nog niet gekregen."

Dader stopt

Toch zou agressor F.D. al een brief geschreven hebben naar de speler en het bestuur van KFC Heusden, met zijn excuses en met de mededeling dat hij stopt als voetballer. "Op aandringen van zijn ouders, die er niet mee konden lachen: zij gaven hem huisarrest", weet voorzitter van Ertvelde United Steven Van Hamme. "Ook de club tilt bijzonder zwaar aan de feiten. Ik weet niet of we hem zomaar zouden ontslaan, want wie weet speelt hij binnen zes maanden dan bij een andere ploeg en doet hij weer zoiets: dat wil ik niet op mijn geweten hebben. Ik denk er dus over na om met de Voetbalbond samen te zitten en ervoor te zorgen dat die jongen nooit, of op zijn minst een heel lange tijd, nog een voetbalveld opgaat." Van Hamme is erg gevoelig voor gewelddadige incidenten, want hij was zelf ooit slachtoffer. "Tien jaar geleden werd ik als supporter zwaar toegetakeld in de Overpoort tijdens de bekerfinale tussen Club Brugge en Standard. Ik tolereer dit dus absoluut niet."