Vissende jongens vinden twee meter lange boa aan kanaal

De boa wikkelt zich in een mum van tijd rond verzorger Nick De Meulemeester.
Foto JEW De boa wikkelt zich in een mum van tijd rond verzorger Nick De Meulemeester.
Twee vissende jongens hebben afgelopen weekend een twee meter lange boa constrictor gevonden in het gras langs het kanaal in Kluizen. De wurgslang verblijft nu in het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren (VOC) in Merelbeke. "Een oplichter heeft al gebeld, maar het was duidelijk dat hij niet de eigenaar was", zegt Nick De Meulemeester van VOC.

Boa constrictors vind je in Midden- en Zuid-Amerika. Het kanaal langs Kluizen bij Evergem is niet zijn natuurlijke habitat. Nick vermoedt dat het gezonde dier recent is ontsnapt of gedumpt. "Heel wat mensen halen zo'n exoot in huis, maar wanneer het dier te groot is, willen ze het niet meer. Die kinderen hebben trouwens geluk gehad. Een boa is niet giftig en in principe ongevaarlijk voor mensen. Maar als hij uitgehongerd is en een hogere lichaamstemperatuur heeft, kan hij agressiever zijn. Aan een beet kan je serieuze infecties overhouden. In het allerslechtste geval zou de boa een van de jongens zelfs mee onder water kunnen sleuren. We vangen jaarlijks wel één of meerdere slangen op, maar dit is de grootste die we hier ooit hebben opgevangen."


Momenteel verblijft de slang, die tot vier meter lang kan worden, in het opvangcentrum waar naast vogels ook egels, schildpadjes, konijnen, hertjes of zelfs al eens een wasbeer worden binnengebracht. "Normaal komt de dienst SOS Reptiel om slangen, maar op zaterdag werkt die dienst niet. Voorlopig blijft hij bij ons tot de eventuele eigenaar hem komt halen. Gebeurt dat niet, dan verhuist hij naar SOS Reptiel of een van onze vrijwilligers." (JEW)