Verenigingen protesteren tegen sluiting De Burggrave: “Wij zijn er tevreden en willen daar gewoon blijven”

Meer dan honderd betogers willen politici overtuigen

De verenigingen kwamen met spandoeken naar de gemeenteraad.
Joeri Seymortier De verenigingen kwamen met spandoeken naar de gemeenteraad.
Meer dan honderd leden van verschillende verenigingen uit Evergem hebben donderdagavond net voor de gemeenteraad geprotesteerd tegen de plannen van de gemeente om het ontmoetingscentrum De Burggrave in Langerbrugge te sluiten. Er zal in de buurt een nieuw en kleiner ontmoetingscentrum komen, maar daar zijn de verenigingen niet over te spreken. De gemeente houdt vast aan een sluiting tegen eind 2021.

Het nieuws dat de gemeente De Burggrave eind 2021 wil sluiten, blijft voor ongenoegen zorgen bij de verenigingen. Het feit dat er iets verderop een nieuw en kleiner ontmoetingscentrum komt, lijkt niemand te kunnen sussen. Donderdagavond zakten meer dan honderd betogers af naar de gemeenteraad van Evergem. Heel wat van hen waren leden van dansclub De Burggravedansers. Ze hadden muziek bij en gingen voor het gemeentehuis dansen. “Als de gemeente onze danszaal afneemt, dan komen we gewoon voor het gemeentehuis dansen”, klonk het ludiek.

Tijdens het vragenhalfuurtje voor de burger, namen enkele verenigingen het woord. “Onze dansclub in De Burggrave zit nog vol plannen”, zegt Pascal Van Den Bossche. “Maar als we de gemeente moeten geloven, moeten we binnen twee jaar onze dansschoenen aan de haak hangen. Wij zijn tevreden in De Burggrave en willen daar gewoon blijven. Wij zijn een dansclub met meer dan 400 leden. In een kleinere zaal kunnen wij helemaal niets doen.”

"Als de gemeente onze danszaal sluit, dan komen we gewoon voor het gemeentehuis dansen", klonk het ludiek.
Joeri Seymortier "Als de gemeente onze danszaal sluit, dan komen we gewoon voor het gemeentehuis dansen", klonk het ludiek.

Boe-geroep

Schepen van Patrimonium Filip Huysman (CD&V) probeerde tussen heel wat boe-geroep het dossier te schetsen. “Wij zouden als de gemeente zwaar moeten investeren in De Burggrave om het gebouw duurzaam te houden en klaar te maken voor de komende tien tot twintig jaar”, zegt schepen Huysman. “De gemeente en de uitbaters hebben van De Burggrave een leefbare zaal gemaakt en tot eind 2021 zal die zaal er ook blijven. Als alternatief voorzien wij na 2021 een nieuw en kleiner ontmoetingscentrum, dat kan worden gebruikt door alle actieve plaatselijke verenigingen. We gaan nog veel gesprekken voeren met de verenigingen, om samen tot oplossingen te komen.”

Oplossingen

Die oplossingen worden ook door burgemeester Joeri De Maertelaere (N-VA) beloofd. “Wij nemen onze verantwoordelijkheid voor elk van de gemeenten die vandaag in De Burggrave zit”, zegt de burgemeester. “We gaan met elk van de verenigingen in gesprek. Er zal voor elk van hen een oplossing komen, binnen de grenzen van onze gemeente. Maar laat ons nu de tijd om die oplossingen te zoeken.”

Steun

Uitbaters Danny Pede en zijn echtgenote kwamen ook naar de gemeenteraad luisteren, maar namen zelf het woord niet. “Wij zijn ontroerd door zoveel steun van de mensen van onze verenigingen. Dit is voor ons echt een grote steun”, zeiden ze na de gemeenteraad nog.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.