Tweede patiënt in drie dagen tijd overlijdt aan legionella: “Dit is écht beangstigend”

Jeroen Desmecht
De 70-jarige Walter Goossens uit Wippelgem is woensdagavond overleden aan de gevolgen van een legionellabesmetting. Dat bevestigt burgemeester Joeri De Maertelaere. Maandag overleed al een man (50) aan de bacterie. Eén persoon is nog steeds in levensgevaar. In de wijde omgeving van Evergem reageren mensen angstig. “We proberen het weg te lachen, maar we zijn bang”, klinkt het. “We weten nog steeds niet waar het vandaan komt.”

De zeventiger overleed woensdag in het AZ Sint Lucas. Hij is afkomstig uit Wippelgem, een deelgemeente van Evergem. “Onze gedachten zijn bij de familieleden en de nabestaanden van het slachtoffer”, laat burgemeester Joeri De Maertelaere (N-VA) weten. Hij zat woensdagavond laat nog samen met de familie. “Hij heeft heel zijn leven bij de Volvofabriek gewerkt. Goossens was een bescheiden man, gekend in zijn dorp, én heeft één dochter.” De familie wenst niet te reageren op het overlijden.

Het Agentschap van Zorg en Gezondheid laat weten dat er geen nieuwe patiënten zijn bijgekomen. Twee patiënten liggen momenteel op intensieve zorgen, één van hen is nog steeds in levensgevaar. “De ziekenhuizen hebben ons bevestigd dat zes besmette patiënten het ziekenhuis hebben verlaten. Zeven andere zijn aan de beterhand”, zegt woordvoerder Joris Moonens. “We duimen voor een spoedig herstel van elk van deze slachtoffers.”

Industriezone

In café ‘In De Wachtzaal’ op het Terdonkplein in Gent, niet ver van de grens met Evergem, kwam Goossens al eens over de vloer. Uit respect voor het slachtoffer en zijn familie wil de zaakvoerder niets kwijt. Klanten reageren verontwaardigd. Er wordt, voorzichtig, met beschuldigende vinger naar de omliggende industrie gewezen. “De industrie stoot dampen af”, zegt een klant. “We liggen langs de kanaalzone. Ver moet je het niet zoeken.”

“We zijn niet geïnformeerd”, reageert een tweede tooghanger. “Ligt het aan de airco, of komt het door het zwembad? ik weet het ook niet. We komen buiten en proberen het weg te lachen. Maar het is enorm beangstigend. We weten nog steeds niet waar het vandaan komt.”

“Zondag 16 juni start hier de voorselectie van het Belgisch kampioenschap vissen”, reageert een derde. “Als ze nog tot hier durven afzakken tenminste.”

Bij negentien bedrijven met koeltorens in de zuidelijke kanaalzone in Gent zijn ondertussen stalen genomen. Maandag zouden de resultaten daarvan geweten zijn. 
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Michel Jacobs

  Ik werk in de gezondheidszorg en vind ook dat dit veel te traag op gang komt. Klaarblijkelijk is er geen capaciteit meer om efficiënt op te treden.Als je hoort dat na meer dan een week nog niet overal stalen zijn genomen, dan geloof je je oren toch niet? Dit moest gisteren al gebeurd zijn, niet morgen.

 • WALTER WIELANDT

  wat mr Geert Landsman hier schrijft zal wel zoiets zijn,hopelijk gaan ze daar eens controleren .

 • Roger Wellens

  Geen enkele politieker te bespeuren, ze hebben geen tijd voor de volksgezondheid, hun verplichte verkiezingen gaan voor.

 • Bert De Jaegher

  Volgens Maggi is er niets ernstig aan de gang en wachten ze zoals altijd af en moeten er eerst een 10-tal doden zijn. Verontrustende gemakzuchtige politiek ipv zo rap mogelijk de oorzaak te vinden met experten.

 • Albert Hendrix

  Neem dan voorzorgen leg dan alles stil dat in aanmerking komt.