Tankwagen ramt lijnbus na klapband

DRIE REIZIGERS LICHTGEWOND DOOR GLASSCHERVEN

De lijnbus liep vanaf het midden zware schade op door de aanrijding met de tankwagen. Ook twee ramen sneuvelden door de klap.
JEW De lijnbus liep vanaf het midden zware schade op door de aanrijding met de tankwagen. Ook twee ramen sneuvelden door de klap.
Drie reizigers van een lijnbus hebben gisteren snijwonden opgelopen nadat de bus in Kluizen geramd werd door een truck. De tankwagen had een klapband gekregen. "Kreeg mijn dochter die klapband iets eerder, dan waren de gevolgen zwaarder geweest", zegt haar vader en zaakvoerder van het bedrijf G. Van Zele.

Het ongeval gebeurde rond 13.30 uur op het kruispunt van de Noordlaan met de Toekomststraat in Kluizen. Een volle bus van lijn 55 reed van Gent naar Zelzate. Uit de andere richting kwam een lege tankwagen van het bedrijf G. Van Zele aangereden. Net voor ze elkaar zouden kruisen, kreeg de tankwagen een klapband, waarna die begon te slingeren. De 20-jarige chauffeur probeerde het gevaarte nog onder controle te houden, maar dat lukte niet. De achteruitkijkspiegel van de bus sneuvelde als eerste, waarna de tankwagen de bus in het midden ramde.

De tankwagen kreeg een klapband en begon te slingeren.
JEW De tankwagen kreeg een klapband en begon te slingeren.

Gewonden

Twee ramen sneuvelden onmiddellijk. "Door de rondvliegende glasscherven liepen drie reizigers snijwonden op", zegt woordvoerster Valerie Leeman van de vervoersmaatschappij. "Twee van hen werden met lichte verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht. Ook de schade aan de bus is aanzienlijk."


De andere reizigers konden op een andere bus van lijn 55 overstappen en hun weg richting Zelzate verderzetten. De buschauffeur was zwaar onder de indruk en was niet meer in staat te rijden.

Geluk

De tankwagen kwam honderd meter verder tot stilstand op de rijstrook richting Ertvelde. "Mijn dochter heeft bijzonder veel geluk gehad", beseft haar vader en zaakvoerder van het bedrijf G. Van Zele, die ter plaatse kwam. "Aan zo'n klapband kun je niks doen. Probeer zo'n gevaarte maar eens onder controle te houden. Gelukkig heeft ze die klapband niet een seconde eerder gekregen. Dan was ze frontaal op de bus gebotst en waren de gevolgen veel zwaarder geweest. Ze was even in paniek toen ze ons belde, maar ze heeft gelukkig niks opgelopen. Ze kan al tegen een stootje."


Ook haar moeder was erg onder de indruk, maar reageerde opgelucht. "Het is uiteindelijk nog goed meegevallen. Ik mag er niet aan denken dat er juist dan een fietser was gepasseerd."

Baan afgesloten

De politie sloot de Noordlaan af in beide richtingen, want de rijbaan lag bezaaid met glas. Arbeiders van de gemeente en een bobcatje van de brandweer waren nodig om de scherven op te ruimen.


Ook het voorwiel van de vrachtwagen moest vervangen worden, maar zowel de tankwagen als de bus konden ondanks de schade doorrijden. Rond 15 uur gaf de politie de rijbaan vrij en kon het verkeer weer passeren.