Tabaksreclame op oud papier kan 55.000 euro kosten

UITBAATSTER DAGBLADHANDEL HANGT ZWARE BOETE BOVEN HET HOOFD

Carla Vanherbruggen mag geen lege sigarettendozen met logo's bij het oud papier zetten.
Foto James Arthur Carla Vanherbruggen mag geen lege sigarettendozen met logo's bij het oud papier zetten.
Carla Vanherbruggen (45), uitbaatster van Dagbladhandel Evergreen op het Dorpsplein van Evergem, hangt een boete van 55.000 euro boven het hoofd omdat ze lege sigarettendozen bij het oud papier had gezet. Reclame, vonden twee inspecteurs. "Elke week worden hier 35 kartonnen dozen geleverd, wat moet ik daar anders mee doen?" De vrouw kwam er voor één keer vanaf met een waarschuwing. "De wetgeving is nu eenmaal streng, maar dat is vooral om de producenten te straffen", klinkt het bij de FOD Volksgezondheid.

Anderhalve week geleden kreeg Carla twee inspecteurs over de vloer. "Mijn oud papier voor de ophaling van de dag erna stond net buiten", vertelt ze. "Onmiddellijk wezen ze me op het feit dat het afval in dozen zat met merknamen van sigaretten op. Ik viel uit de lucht toen ik hoorde dat daar boetes van minstens 55.000 euro op stonden omdat ik zogezegd reclame aan het maken was."

Waarschuwing

De vrouw kwam er vanaf met een laatste waarschuwing.


"'De volgende keer zullen we wel een boete moeten uitschrijven', vertelden ze me. We hebben het papier dan maar terug binnen gehaald en alles anders geordend. Sindsdien letten we er dan maar op. Een onnozele maatregel vind ik het. Je zet je oud papier toch niet buiten om reclame te maken? Al zeven jaar doe ik het zo en nu krijg ik er plots commentaar op. Ze gaven ons de raad om met een viltstift alle merknamen te bedekken als we het buiten zetten, begin daar maar eens mee. Natuurlijk letten we er nu wel op aangezien de boete zeer hoog is."

Sluwe leveranciers

"Wettelijk gezien mag dit niet. De regels zijn dan ook zeer streng", verduidelijkt Paul Van den Meerssche, hoofd van de inspectiedienst van FOD Volksgezondheid. "Krantenwinkels mogen enkel een affiche van de tabaksproducent voor hun raam hangen. We viseren dan ook vooral de tabaksproducenten en niet de verkopers. Dat blijkt ook uit de waarschuwing die ze kreeg. Ik begrijp dat de eigenares geen sigaret meer zal verkopen door haar oud vuil buiten te zetten, maar de regelgeving is nu eenmaal wat ze is. Zij zou aan haar leveranciers kunnen vragen haar tabak in neutrale dozen te bezorgen, maar die zijn sluw genoeg om dat niet te doen. Ze trekken zich van onze wetgeving niks aan, zelfs al krijgen ze de hoogste boete opgelegd (maximum 550.000 euro, red.)."


Zelfs mocht Carla een boete krijgen, dan wil dat niet zeggen dat ze 55.000 euro moet neertellen. "Wij maken in dat geval een pv over aan het parket en zij beslissen nog altijd wat ze daarmee doen. Het gebeurt vaak dat een eventuele straf voor een groot deel met uitstel wordt uitgesproken", besluit Van den Meerssche.