Protest tegen extra windmolens aan R4 Evergem: “Molens van drie kerktorens hoog willen wij niet in onze achtertuin”

Gemeente wil enkel extra windmolens in Gentse Kanaalzone

De buurt en enkele lokale politici willen de buurt van Bommels behouden als open ruimte, en willen geen windmolens.
Steenbrugge De buurt en enkele lokale politici willen de buurt van Bommels behouden als open ruimte, en willen geen windmolens.
De buurt van Ertvelde en Kluizen protesteert tegen de mogelijke komst van twee windmolens, ten westen van de R4 in Evergem. De buurt heeft nu al last van druk verkeer, de industrie, de spoorweg en de haven. De windmolens zijn er te veel aan. De gemeente wil van de hogere overheid een sluitend plan, dat nieuwe windmolens enkel nog in de Gentse Kanaalzone kunnen.

Aspiravi heeft een vergunningsaanvraag ingediend voor de plaatsing van twee windmolens, ten westen van de R4, in de buurt van Bommels in Evergem. Het gaat om molens met een tiphoogte van maar liefst 180 meter. De inwoners van Ertvelde en Kluizen voeren actie, en hebben een bezwaarschrift met 188 handtekeningen klaar. De gemeente Evergem gaf al een negatief advies, maar zij hebben geen beslissingsrecht. Daarom blijft de buurt actie voeren.

“Wij willen geen windmolens die het woongebied van Ertvelde en Kluizen kunnen bedreigen”, zegt Marc Van Laere in naam van de vele buurtbewoners. “Wij vrezen hinder door de slagschaduw. Er is ook totaal geen mogelijkheid om klachten te evalueren. En dan is er nog de geluidsoverlast. Die komt er bovenop het druk verkeer, de trein, de haven, en de industrie die er vandaag al in onze buurt is. De windmolens zouden zo groot worden als drie kerktorens, dus ook de visuele vervuiling voor onze buurt zou enorm zijn.”

Negatief advies

Een opsteker voor de buurt is dat de gemeente Evergem al een negatief advies gegeven heeft voor de aanvraag. Maar het is uiteindelijk de provincie die moet beslissen. “Wij zijn zeker niet tegen windmolens, maar het moet op een andere manier”, zegt schepen Sven Roegiers (CD&V). “Evergem heeft al veel inspanningen gedaan, en staat momenteel op plaats zeven in de Vlaamse top tien wat windenergie betreft. Evergem heeft nog een groot potentieel voor het plaatsen van windmolens in de Gentse Kanaalzone, met in het bijzonder Kluizendok aan de oostzijde van de R4. Deze zone willen we inrichten als een energielandschap. Daarom vinden we het niet nodig om de open ruimte ten westen van de R4 te schaden.”

Brief naar provincie

De gemeente Evergem wil dat de provincie en Vlaanderen actie ondernemen en een plan opstellen dat bepaalt dat nieuwe windmolens in de gemeente enkel nog in de Kanaalzone kunnen. “Wij hebben een brief gestuurd naar de provincie, en gezegd dat we bezorgd zijn over de willekeur die er bestaat bij het inplanten van nieuwe windturbines”, vult schepen Kenny Ketels (N-VA) aan. “We moeten in de eerste plaats de Gentse Kanaalzone maximaal ontwikkelen als een energielandschap. Het aantasten van de open ruimte ten westen van de R4 is voor de gemeente Evergem onaanvaardbaar. Wij vragen de provincie dan ook om een planinitiatief te nemen, waarbij het plaatsen van windturbines ten westen van de R4 onmogelijk wordt gemaakt.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.