Parket Oost-Vlaanderen start eigen onderzoek na legionellabesmetting

Natte Koeltoren in de kanaalzone in Evergem, mogelijk de plaats waar de legionellabacterie zich kon verspreiden.
Joel Hoylaerts / Photonews Natte Koeltoren in de kanaalzone in Evergem, mogelijk de plaats waar de legionellabacterie zich kon verspreiden.
In het kader van de legionellabesmetting in de regio rond het Oost-Vlaamse Evergem is het parket Oost-Vlaanderen een eigen onderzoek gestart. Sindsdien zijn twee patiënten overleden. “We willen op de hoogte gebracht worden van de resultaten van het onderzoek naar de bron en nagaan of er eventueel strafbare feiten gebeurd zijn”, zegt parketwoordvoerster Annelies Verstraete.

Het totale aantal bevestigde patiënten staat op 18. Maandag overleed een eerste patiënt in het Universitair Ziekenhuis Gent en woensdagavond meldde het Agentschap Zorg en Gezondheid een tweede dodelijk slachtoffer. Het gaat om een 70-jarige man die overleed in het AZ Sint-Lucas.

“Het parket Oost-Vlaanderen is eerder deze week ambtshalve een onderzoek gestart”, zegt Verstraete. “We wensen op de hoogte gebracht te worden wat de bron van de besmetting is. We willen weten aan wat de slachtoffers overleden zijn en of er eventueel strafbare feiten gebeurd zijn. Het is nog te vroeg om dat te weten, maar we willen dat kunnen uitsluiten.”

De resultaten van de stalen bij 19 bedrijven met koeltorens in de zuidelijke kanaalzone in Gent worden pas maandag verwacht. Volgens Zorg en Gezondheid is de kans groot dat de bron van de besmetting niet gevonden zal worden. 

Het parket benadrukt dat het onderzoek begin deze week gestart is, na het eerste overlijden en de besmettingen met legionella. Voorlopig zijn er geen aanwijzingen van strafbare feiten, maar het parket wil weten hoe de patiënten besmet zijn geraakt. Het onderzoek van het Agentschap Zorg en Gezondheid moet daar meer duidelijkheid over brengen.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • didier de coster

    ze schieten wakker , nu pas na al twee doden , hallo kroket , in welk land leven we nu nog , niet normaal , juist hé

  • Willy De Gieter

    Het parket wordt wakker, of ze gaan eens doen alsof. En dat reeds na twee weken. Waarschijnlijk sturen ze na afloop hun standaardbriefje: we hebben alle mogelijke onderzoeksdaden gesteld, maar geen dader gevonden. Uw zaak wordt bijgevolg geseponeerd.