Park in aanleg anderhalve maand na storm nog niet opgeruimd

Het aangelegde houten pad is beschadigd en versperd door een omgewaaide boom.
Wouter Spillebeen Het aangelegde houten pad is beschadigd en versperd door een omgewaaide boom.
Anderhalve maand nadat een storm over het land trok en overal bomen sneuvelden door hevige rukwinden, is het natuurpark in aanleg in Kerkbrugge-Langerbrugge nog niet opgeruimd. Omgewaaide bomen liggen er op en naast wandel- en fietspaden. “Het is een verzekeringskwestie”, duidt schepen van Natuurontwikkeling en Openbaar Groen Sven Roegiers (CD&V).

In het weekend van 9 en 10 maart was de schade door de storm niet te overzien. In het hele land en ook in Evergem werden bomen uit de grond gerukt door de wind. De storm werd erkend als ramp en wie schade leed, kan nog tot 1 mei aangifte doen via de website van de gemeente Evergem. In het bos dat momenteel in de buurt van de oude elektriciteitscentrale in Langerbrugge aangelegd wordt, sneuvelden ook een paar bomen.

“Bij de aanleg van het nieuwe bos wilden we zo veel mogelijk bomen behouden die er al stonden”, legt de Evergemse schepen van Natuurontwikkeling en Openbaar Groen Sven Roegiers (CD&V) uit. “Enkele bomen waren erg oud en stonden al scheef. Door de storm zijn ze bezweken.” Een boom viel op een aangelegd houten pad en een andere boom begon te kantelen waardoor de wortels onder het pad de planken naar boven duwden.

Geen prioriteit

“Het bos is officiëel nog niet open”, gaat de schepen verder. “De aannemer is nog bezig met de aanleg in opdracht van de Vlaamse Landmaatschappij. De aannemer is verzekerd, dus zodra er schade kwam aan de constructie, werd het een zaak voor de verzekering. Die moet nu uitzoeken wie verantwoordelijk is en wie dus moet opdraaien voor de kosten van de herstelling.”

Een boom die kantelde, duwde met zijn wortels de planken van het pad omhoog.
Wouter Spillebeen Een boom die kantelde, duwde met zijn wortels de planken van het pad omhoog.

Die discussie loopt nu al meer dan een maand. “De eerste week na de storm hebben we hard gewerkt om alle gevaarlijke plaatsen of plaatsen waar er moeilijk doorgang was meteen op te ruimen. Omdat er andere paden zijn en er geen gevaarlijke situatie is, was het geen prioriteit om het bos meteen op te ruimen. Bovendien is het bos nog niet open, hoewel het nu en dan al gebruikt wordt door wandelaars en fietsers.” Nu zou er toch schot in de zaak kunnen komen. De betrokken partijen zitten deze week samen om de verdere stappen te overleggen. “Wanneer de herstellingswerken zullen beginnen, kan ik nog niet zeggen. Maar het park zal wel zoals gepland openen voor de zomer.”

Ook op andere plaatsen in het natuurgebied in aanleg zijn de sporen van de storm nog duidelijk zichtbaar. De meeste omgewaaide bomen vormen echter geen onmiddellijk obstakel voor voorbijgangers.

Deze boom viel naast het pad en vormt dus geen onmiddellijk obstakel voor voorbijgangers.
Wouter Spillebeen Deze boom viel naast het pad en vormt dus geen onmiddellijk obstakel voor voorbijgangers.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.