Opnieuw patiënt besmet met legionella

Wouter Spillebeen
In het AZ Jan Palfijn in Gent is opnieuw een patiënt opgenomen met een legionellabesmetting. Het is ondertussen het negentiende slachtoffers sinds de start van de uitbraak. De patiënt verkeert niet in levensgevaar. 

Het gaat om een man uit de Gentse deelgemeente Ledeberg die in de nacht van donderdag op vrijdag opgenomen werd in het Gentse ziekenhuis AZ Jan Palfijn. Zijn toestand is stabiel én hij ligt niet op intensieve zorgen. 

 “De patiënt moet nog dieper bevraagd worden, maar we rekenen hem als negentiende patiënt in de uitbraak rond regio Evergem”, aldus woordvoerder Joris Moonen. “We verwachten de komende dagen nog nieuwe patiënten.”

Bron is mogelijks nog actief

De eerste symptomen werden bij het nieuwe slachtoffer - net zoals bij de achttiende patiënt - op 13 mei vastgesteld. Dat wijst er volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid op dat de bron van de besmetting meerdere dagen actief was. De eerste patiënten kregen de eerste klachten in de periode van 29 april tot 6 mei en de tweede groep tussen 7 en 10 mei. De incubatietijd van legionella is maximaal 19 dagen, maar meestal tussen 2 en 10 dagen. “De mogelijkheid blijft bestaan dat de bron nog actief is, al is dat niet zeker”, zegt het agentschap, dat stelt dat de laatste patiënt ook tot maximaal 19 dagen terug besmet geraakt kan zijn. 

Het totale aantal bevestigde patiënten staat daarmee nu op 19.  Maandag overleed een eerste patiënt in het Universitair Ziekenhuis Gent en woensdagavond meldde het Agentschap Zorg en Gezondheid een tweede dodelijk slachtoffer. 

Gisteren en vandaag zijn er stalen genomen in acht bedrijven met koeltorens en in één bedrijf met een industriële sproei-installatie. De bedrijven hebben ook een volledige ontsmetting van hun koelinstallaties doorgevoerd. Eerder hadden negentien bedrijven al een desinfectie van hun installatie gedaan.

195 oproepen op Gentinfo

Gentinfo, het centrale aanspreekpunt voor vragen en opmerkingen aan de stad, heeft ondertussen 195 oproepen gekregen over legionella. 53 daarvan gebeurden gisteren (donderdag, red). ‘Mag ik kraantjeswater gebruiken of een douche nemen?' en ‘Kunnen we nog een uitstap doen naar de haven?’ waren de voornaamste vragen. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • PIERRE BRUNAIN

  Hebben ze iets gemeen? Een zonneboiler, een zwembad, een bubbelbad, personeel van xxx

 • jean-luc barra

  De overheidsinstanties zouden moeten controleren naar mensen die zich al een zekere tijd niet meer hebben gemeld op hun werk, familie, handelszaken enz...voor het geval dat ze niet op tijd de nodige zorgen werden toegediend. Huisbezoeken dringen zich op.

 • Febe Chapin

  Bedrijven moeten zelf stalen nemen en doorsturen. Hoe kan dat voor iemand met gezond verstand logisch klinken? Ze gaan nooit besmette stalen sturen naar de overheid. Het is een mirakel dat er tot nu toe niets was gebeurd. De overheid moet plotse onverwachte onderzoeken doen als ze realistisch metingen willen doen.

 • marc huyghebaert

  Veel sterkte aan de getroffen mensen, maar kan toch niet moeilijk zijn te vinden wat ze gemeenschappelijk hebben - plaats, verblijf, als de besmetting komt door verneveling kan dat niet moeilijk zijn