Nog maar twee videotheken over

Na de sluiting van Movie Max in Deinze blijven er in de regio Meetjesland/Deinze nog maar twee videotheken over. Voor hen is het niet evident om te overleven.

Movie Gallery in Evergem werd genoodzaakt om haar activiteiten uit te breiden. "Alleen het verhuren van films is niet meer rendabel", zegt eigenaar Wesley Vandebroeke. "We zijn daarom ook gespecialiseerd in het opvullen van inktpatronen en hebben een gokkantoor. Vroeger haalden we 70 procent uit de dvd-verhuur, nu is dat minder dan 30 procent. Mijn vader Eric was een van de eerste vertegenwoordigers voor filmbedrijven. Ik herinner mij nog dat hij van videotheek naar videotheek reed met 150 exemplaren van de eerste Jurassic Park, nu is dat ondenkbaar. Toen een blockbuster zoals King Kong uitkwam op dvd hadden wij 25 exemplaren in de winkel, nu zijn dat er maar drie voor een nieuwe film. De dalende verhuur ligt niet zozeer aan de downloadcultuur. Mensen hebben gewoon veel meer andere vrijetijdsbestedingen, zoals Playstation en Facebook. Of ze doen aan sport. Tijdens de week verhuren we bijna niets meer. Zeven jaar geleden braken we nog records met vierhonderd films op kerstavond en nu verhuren we dat nog niet op een week."


De Videotheek Movie Express in Ertvelde is een van de enige die van dvd-verhuur kan leven. "Naast films verhuren en verkopen wij ook cd's, boeken en games, zowel nieuw als tweedehands", zegt eigenaar Ronald Defcamps.

Praatje maken

"Wij gooien niets weg van onze oude films. Ik ben nu dertig jaar bezig en het zijn spannende tijden, zeker met twee personeelsleden. Maar dat is ook onze troef. Mensen komen graag naar hier om een praatje te maken over films, om plezier te maken met het personeel. Er zijn heel wat mensen die Netflix al snel opzeggen en toch weer naar hier komen om een dvd te huren." (ASD)