Nieuwe patiënt met legionella opgenomen in ziekenhuis

BELGA
Er is een nieuwe patiënt opgenomen in het ziekenhuis met legionellabesmetting in de regio rond Evergem. Dat bevestigt het Agentschap Zorg en Gezondheid.

“Wij zijn volop bezig meer informatie te verzamelen over deze nieuwe patiënt en over wat dit betekent voor de uitbraak in zijn geheel”, zegt het agentschap. “Samen met het gemeentebestuur van Evergem organiseren wij een persconferentie om 17 uur in de raadszaal van het gemeentehuis van Evergem. In afwachting van die persconferentie kan nog niet meer informatie geven worden.”

Het totale aantal bevestigde patiënten staat nu op 18. Twee van hen overleefden de besmetting niet. Maandag overleed een eerste patiënt, een 50-jarige diabetespatiënt, in het Universitair Ziekenhuis Gent, en gisterenavond meldde het Agentschap Zorg en Gezondheid een tweede dodelijk slachtoffer. Het gaat om een 70-jarige man die overleed in het AZ Sint-Lucas. De man had een verminderde weerstand, wat bevestigt dat vooral oudere of verzwakte mensen gevoeliger zijn voor de ziekte.

Verschillende patiënten liggen nog in het ziekenhuis. In het Gentse UZ wordt nog één persoon verzorgd die in kritieke toestand verkeert. 

De bron van de besmetting is nog altijd niet bekend, maar vermoedelijk ligt die bij de koeltorens in de Gentse kanaalzone. De resultaten van de stalen die bij 19 bedrijven werden genomen worden pas maandag verwacht. Eerder liet Zorg en Gezondheid al weten dat de kans groot is dat de bron van de besmetting niet gevonden zal worden. 

Het parket van Oost-Vlaanderen heeft begin deze week een eigen onderzoek geopend naar aanleiding van de besmettingen. “We willen op de hoogte gebracht worden van de resultaten van het onderzoek naar de bron en nagaan of er eventueel strafbare feiten gebeurd zijn”, klinkt het.

Bekijk ook: wat is legionella en hoe raak je besmet?

Bekijk ook: “Pijn, overal pijn”: slachtoffer legionella getuigt
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • CHRISTINE WAUTERS

  Ik zag vandaag een kolkzuiger in aktie. Daar komt ook wel een walm uit ! Misschien is dat wel de oorzaak ???

 • André Van Laethem

  Dus de zieke weten niet waar ze de laatste dagen geweest zijn ? Wat met kraantjeswater dat men gebruikt om te sproeien op de strijktafel ? Zit er echt geen salmonella in de buizen ?

 • eric maier

  Emiel, in Calais heeft men ook te maken gehad met een legionella uitbraak, een paar jaar terug. En daar bleken de koeltorens in een bepaalde omgeving de oorzaak te zijn.Onmogelijk is het dus niet. Voorwaarde is dat een aantal omstandigheden wel kunnen leiden tot een besmetting en kweekvijver van de bacterie. Als je bedenkt hoe men vaak dit soort torens erbarmelijk onderhoud en zelden controles uitvoert op bacterien, dan weet je het wel.

 • Emiel Waeterslagers

  om een of andere reden wordt de aandacht naar koeltorens afgeleid, maar dit is gewoon onmogelijk. Koelwater dat in industriële processen gebruikt wordt is dermate gereinigd, chemische gezuiverd en op hoge druk en temperatuur gebruikt, dat het "dood" water is en dit kan onmogelijk de bron van besmetting zijn. Het lijkt wel alsof "men" naar die koeltorens wijst om de aandacht af te leiden van de werkelijke besmettingsbron...

 • Claudia Rosseel

  Wordt het water dat in de lokale supermarkt over groenten en fruit wordt verneveld ook bekeken?