Nergens is verjonging zo groot: Jeugd grijpt de macht in grootste gemeente van het Meetjesland

Vier nieuwe schepenen zijn tussen de 26 en 37 jaar oud

De jonge nieuwkomers, met van links naar rechts Kenny Ketels, Lucas Van Der Meersch, Sven Roegiers en Jonas De Wispelaere.
Joeri Seymortier De jonge nieuwkomers, met van links naar rechts Kenny Ketels, Lucas Van Der Meersch, Sven Roegiers en Jonas De Wispelaere.
De grootste politieke verjonging van het Meetjesland is te vinden in de grootste gemeente. Vier nieuwe schepenen van Evergem zijn daar jonger dan veertig jaar. Sven Roegiers is met zijn 26 jaar de benjamin. “Vanaf nu zit de stem van de jeugd, in elke beslissing die de gemeente zal nemen”, klinkt het.

Sven Roegiers is 26 jaar, Lucas Van Der Meersch 31 jaar, Jonas De Wispelaere 35 jaar en Kenny Ketels is 37 jaar. Allemaal mogen ze op 1 januari de eed afleggen als nieuwe schepen van de gemeente Evergem. De kiezer heeft in de grootste gemeente van het Meetjesland overduidelijk voor de jeugd gekozen.

“De verjonging is in Evergem nog nooit zo uitgesproken geweest”, zegt Lucas Van Der Meersch (CD&V) die eerste schepen wordt. “Aan enthousiasme zal het bij de vier nieuwe jonge schepenen alvast niet ontbreken. Ik krijg onder andere de bevoegdheid Openbare Werken, en wil in ieder geval eerst goed luisteren. De programma’s van CD&V en N-VA zijn zeer ambitieus, dus er zal echt gewerkt moeten worden. Ik werk als afdelingshoofd Grondgebiedzaken bij de gemeente Kaprijke, en ga daar drie vijfden werken. De prioriteiten voor Evergem? De fietssnelweg van Sleidinge, over Evergem naar Gent, en de werken in Droogte en Langendam.”

Kenny Ketels (N-VA) wordt vierde schepen, en krijgt onder andere Onderwijs, Sport en Jeugd. “Als fractieleider was het al hard werken, maar als schepen wordt het nog veel drukker”, beseft Kenny. “Ik werk momenteel als vertegenwoordiger, onder andere voor Carlsberg. Ik bekijk nog of loopbaanonderbreking tijdelijk mogelijk is. Bij mij liggen alvast twee grote dossiers klaar. We moeten het dossier voor een nieuw zwembad opstarten, en ik vind dat Evergem ook weer nood heeft aan een jeugdhuis.”

“Tussen de mensen”

Jonas De Wispelaere (CD&V) is de zoon van oud-burgemeester Erik De Wispelaere en maakt zijn politiek debuut meteen als vijfde schepen. Hij krijgt onder andere Cultuur en Feestelijkheden. “Dat zijn bevoegdheden tussen de mensen, en daar ben ik zeer blij mee”, zegt Jonas. “Ik werk nu als coördinator bij Labo Nuytinck en ga dat werk wat proberen af te bouwen, om genoeg tijd te hebben voor de politiek. De combinatie tussen werk, gezin en de politiek wordt een moeilijke oefening. Maar ik wil mijn vrouw ook wel naar veel uitnodigingen gewoon meenemen”, zegt Jonas.

Benjamin

Sven Roegiers (CD&V) is met zijn 26 jaar de benjamin. Hij blijft maar drie jaar schepen en wordt dan vervangen door Patrick Huyghe (N-VA). “Dus ik zal dubbel zo hard moeten werken”, zegt Sven. “Ik werk als ingenieur bij een aannemer in Langerbrugge en ga daar ook voor drie vijfden kiezen. Met Ruimtelijke Ordening en Milieu heb ik best zware bevoegdheden. De verjonging en vernieuwing in het college van Evergem is fenomenaal. Vanaf nu zit de stem van de jeugd, in elke beslissing die de gemeente zal nemen”, zegt Sven Roegiers nog.

De vier jonge nieuwkomers krijgen in het schepencollege de steun van de ervaren burgemeester Joeri De Maertelaere (N-VA), schepen Kathleen Depoorter (N-VA), schepen Filip Huysman (CD&V) en OCMW-voorzitter Kurt Moens (N-VA).
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Joeri Cools

    De kiezers weten amper wat lokaal kiezen betekent, laat staan dat men beseft wat er leeft, of beter gezegd niet leeft in hun gemeente. Het vorige bestuur heeft amper 30% gerealiseerd van wat men in 2012 aan de kiezer beloofde, ik ben benieuwd of men met dit team zelfs aan die 30% zal komen.