Moeder maakt politici warm voor gratis fluohesjes

ANNIE GOETHALS OP BARRICADE VOOR MEER ZICHTBAARHEID IN VERKEER

Annie heeft zelfs een affiche (inzet) ontworpen om haar actie in de kijker te zetten.
Joeri Seymortier Annie heeft zelfs een affiche (inzet) ontworpen om haar actie in de kijker te zetten.
In Evergem staat één vrouw op de barricade om de jeugd veiliger van en naar school te laten fietsen. Annie Goethals (45) uit Ertvelde heeft zelf affiches ontworpen om kinderen en tieners te overtuigen dat ze altijd hun fluohesje moeten dragen op de fiets. Aan de gemeente vraagt ze om die hesjes gratis aan de kinderen te geven. De gemeente heeft daar oor naar en wil dat doen met geld uit het verkeersboetefonds.

Annie Goethals is zelf moeder van twee tieners: Flore (13) en Joren (14). Zonder fluohesje komen zij het huis niet uit. En dat wil Annie nu graag in de hele gemeente zien gebeuren. "Ik kijk soms mijn ogen uit wanneer ik 's ochtends of 's avonds in de wagen zit en fietsers zonder verlichting of zonder fluohesjes op straat zie", zegt Annie Goethals. Zij zetelt sinds kort als burger in de verkeerscommissie om de belangen van de fietsers te verdedigen. "Als gemeente moeten we het dragen van fluohesjes natuurlijk niet verplichten. Maar het zou goed zijn dat de gemeente op z'n minst aan elk kind en elke tiener een gratis fluohesje ter beschikking stelt. Dan heeft elk huisgezin tenminste fluohesjes in huis. Met een slogan als 'In Evergem word je graag gezien' erop, kunnen we er nog een ludieke kwinkslag aan geven."

Joeri Seymortier

Verkeersboetefonds

Annie Goethals trok met haar voorstel naar het schepencollege en krijgt daar gehoor. "Het voorstel is waardevol en zeker te overwegen", zegt schepen van Mobiliteit Erik De Wispelaere (CD&V). "Misschien kunnen we die fluohesjes wel aankopen met geld uit het verkeersboetefonds. De politiezone krijgt een deeltje van de verkeersboetes om dat geld in extra verkeersveiligheid te investeren. Met dat geld werden dit jaar bijvoorbeeld de potloodborden aangekocht voor aan de schoolpoorten. Het zou geen slecht idee zijn om met een deel volgend jaar fluohesjes te kopen. Onze burgemeester gaat dat voorstel meenemen naar het politiecollege."


Overal in Evergem duiken ook affiches op. Die heeft Annie zelf ontworpen, om de jongeren warm te maken om het fluohesje te dragen. "Bij de kinderen van de lagere school zijn ze al goed ingeburgerd", zegt Annie. "Maar kinderen uit de middelbare school vinden die niet cool. Met de hippe affiche kunnen we dat misschien een beetje veranderen. De slogan 'Heb je ook altijd willen schitteren tussen je vrienden?' siert de affiche. En ik heb er bewust een Facebookduim op gezet, omdat jongeren die 'likes' wel belangrijk vinden. De affiches hangen intussen in alle schoolbuurten. Ook bij jeugdbewegingen die in het weekend een fuif geven, zou ik nog willen aandringen om de fluohesjes daar optimaal te gebruiken. Er mogen geen dodelijke verkeersslachtoffers meer vallen. Zichtbaarheid in het verkeer is in dat verhaal heel belangrijk. Waarom ik mij als burger zo wil engageren? Omdat het al te gemakkelijk is om aan de zijkant te staan en kritiek te geven. Dat de politiek mee wil in mijn verhaal, is een opsteker."