Legionellacrisis of niet, festiviteiten gaan door: “Buitenwereld is er meer mee bezig dan ons”

Leven in Evergem gaat verder ondanks legionellacrisis

De feestcommissie van Belzele doet er alles aan om hun dorpsgenoten naar buiten te krijgen.
Kristof Vereecke De feestcommissie van Belzele doet er alles aan om hun dorpsgenoten naar buiten te krijgen.
Belzele feest! Legionellacrisis of niet. Al moest de plaatselijke feestcommissie wel afrekenen met een afzegging van het geplande poppentheater. “Eén van de spelers heeft diabetes en vond het vanwege de legionella-uitbraak een te groot risico.” De Belzelenaars lijken er hun slaap niet voor te laten. “Het leven gaat voort. Wat kan je doen? De buitenwereld is er meer mee bezig dan ons.”

De legionellacrisis in Evergem lijkt nog niet onder controle. Dit weekend raakte bekend dat een 21ste persoon besmet raakte met de bacterie. Het houdt de inwoners niet tegen gewoon te kermissen of naar het voetbal te gaan kijken. In café De Heksenketel organiseerden ze vandaag een groot palingfestijn en vanmiddag is het centrum van Belzele het decor van een gezellige hobby- en ambachtenmarkt. Tegelijkertijd spelen DKW Evergem en KFCE Belzele een levensbelangrijke eindrondewedstrijd in derde provinciale. De winnaar is zo goed als zeker van de promotie en toch is het niet gespreksonderwerp nummer één aan de toog van café De Heksenketel. “Tuurlijk wordt er over legionella gebabbeld”, zegt stamgast Kurt Van Oost. “Maar ’t is nu niet dat de mensen zich daarom minder gaan amuseren op de kermis of niet naar het voetbal gaan kijken. Veel kunnen we er toch niet aan doen en verhuizen zit er ook niet in.  De mensen zijn voorzichtig, maar toch heb ik het gevoel dat de schrik al wat weggeëbd is. Het slijt.”

Kurt Van Oost aan de toog van café De Heksenketel.
Kristof Vereecke Kurt Van Oost aan de toog van café De Heksenketel.

Risicogebied

De plaatselijke feestcommissie doet er ondertussen alles aan om de Belzelenaren naar buiten te krijgen. “We zetten heel hard in op activiteiten voor de hele familie. We proberen al een tijdje de kermis nieuw leven in te blazen. Dat lukt, maar het blijft hard werken”, zegt Evi Mampaey van de feestcommissie. De legionella-heisa maakt het er bovendien niet makkelijker op. “Ons geplande poppentheater heeft afgezegd. Eén van de spelers heeft diabetes en vond het vanwege de legionella-uitbraak een te groot risico. Daarnaast hebben we ook wel wat telefoontjes gehad van standhouders of het wel veilig was. We kunnen de mensen enkel maar gerust proberen stellen dat Belzele buiten het risicogebied ligt. Maar voor buitenstaanders is Belzele gewoon Evergem en Evergem da’s risicogebied.” Toch ziet het er gewoon naar uit dat het een gezellige kermisdag wordt in Belzele. En wie weet komt de plaatselijke voetbaltrots wel naar huis met een driepunter en de promotie naar tweede provinciale. Dan kan het feest in café De Heksenketel pas helemaal losbarsten en zal er over legionella niet veel meer gepraat worden in Belzele. “Eerlijk? Ik heb de indruk dat de buitenwereld er meer mee bezig is dan wij zelf”, besluiten Kurt en zijn cafévrienden.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.