Legionellabesmetting in Evergem: “Het water dat thuis uit je kraan stroomt, is niet gevaarlijk”

Het Legionella Pneumophila-bacterie zoals het groeit wanneer het op de kweek is gezet.
Het Legionella Pneumophila-bacterie zoals het groeit wanneer het op de kweek is gezet.
De legionellabesmetting die vorige week verschillende mensen uit Evergem getroffen heeft, roept veel vragen op bij de burgers. Ondertussen is er een twaalfde patiënt, iemand van buiten Evergem.

Van gewoon kraantjeswater drinken, kan je in ieder geval niet ziek worden. “De dienst Zorg en Gezondheid voert nog altijd een onderzoek uit naar de bron van de besmetting”, zegt schepen Kathleen Depoorter (N-VA). “De meeste patiënten wonen in Evergem, dus de bron moet waarschijnlijk in die regio gezocht worden. Omdat het over elf besmettingen gaat, is het volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid zeer onwaarschijnlijk dat de bron zich in een individuele woning bevindt. De waterbronnen in je eigen woning zijn dus niet verdacht. Je kan niet besmet worden door kraantjeswater te drinken. Ook huisdieren kunnen niet besmet worden. Besmetting ontstaat door inademing van zeer kleine, besmette waterdruppeltjes die verneveld worden. Dat kan via douche, bubbelbad, fonteinen enzovoort. De ziekte is niet overdraagbaar van de ene persoon op de andere. De ziekte begint met een snel opkomende hoofdpijn, spierpijn en een ziek gevoel en wordt gevolgd door een longontsteking met koorts boven de 39 graden. De patiënt hoest en is meestal kortademig. Braken en diarree kunnen ook voorkomen. De tijd tussen de besmetting en het optreden van de eerste ziekteverschijnselen is ongeveer twee tot tien dagen.”

Wie symptomen heeft, neem contact op met zijn of haar huisarts.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.