Legionella-uitbraak maakt eerste dodelijk slachtoffer, bron van besmetting mogelijk nog niet verdwenen

Intussen zijn al zestien mensen besmet met legionella.
thinkstock Intussen zijn al zestien mensen besmet met legionella.
In de regio rond het Oost-Vlaamse Evergem zijn het voorbije weekend opnieuw patiënten opgenomen in het ziekenhuis met een legionellabesmetting. Dat meldt het agentschap Zorg en Gezondheid. Er zijn intussen zestien bevestigde patiënten. Een van hen is inmiddels overleden. De bron van de besmetting is mogelijk nog niet verdwenen.

Vrijdagavond stond de teller op twaalf patiënten, maar in het weekend zijn er nog drie mensen uit Evergem en omliggende gemeenten opgenomen in het ziekenhuis met een legionellabesmetting. Vandaag werd nog een patiënt aangemeld, zegt woordvoerder Joris Moonens van Zorg en Gezondheid. “Het totale aantal bevestigde patiënten staat daarmee op zestien.”

De eerste patiënten kregen de eerste klachten in de periode van 29 april tot 6 mei. De laatste patiënten kregen tussen 7 en 10 mei de eerste ziekteklachten, wat erop kan wijzen dat de bron van de besmetting nog niet verdwenen is. 

Koeltorens

De meeste zieken komen uit Evergem, maar er zijn ook enkele Gentenaren besmet, meldt het Gentse stadsbestuur. “De bron van de besmetting is nog niet gevonden. De instanties analyseren op dit moment de stalen van de koeltorens in de Gentse Kanaalzone. Het zal nog tot volgende maandag duren eer daar uitsluitsel over is.” 

Zes patiënten zijn boven de 65 jaar, hebben een chronische ziekte of een verminderde weerstand, laat de gemeente Evergem weten. Dat bevestigt dat vooral oudere of verzwakte mensen gevoeliger zijn voor de ziekte, luidt het.

Ook de patiënten worden bevraagd om te achterhalen op welke gemeenschappelijke plaatsen ze geweest zijn. Uit de eerste resultaten van die bevraging blijkt dat ze niet op gemeenschappelijke evenementen of locaties aanwezig zijn geweest.

“We denken niet onmiddellijk in de richting van kraantjeswater, omdat er veel variatie is in het profiel van de patiënten”, zegt woordvoerder Joris Moonens van het agentschap Zorg en Gezondheid. “Er zijn patiënten tussen de 25 en 90 jaar oud. We denken eerder aan een koeltoren waarbij waternevel zich in de open lucht kon verspreiden en op een gegeven moment ergens is neergeslagen.”

Waternevel

Besmettingen met legionella gebeuren door het inademen van waternevel. Het kan tot 19 dagen duren vooraleer legionella zich ontwikkelt, waardoor er nog patiënten kunnen bijkomen. “De legionellabacterie kan enkel gevaarlijk zijn bij het inademen van verneveld water. De bacterie groeit vooral in stilstaand water bij een temperatuur tussen 30 en 50°C. Daarom wordt aangeraden warmwatertoestellen op minimum 60°C af te stellen”, zegt De Watergroep.

Bekijk ook: legionella-uitbraak in Gent breidt uit
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Albert De Vries

  @Emiel Waeterslagers, en vanaf 1 juni (tot in het najaar) moeten er bij de koeltorens minstens wekelijks stalen genomen worden (met o.a. legionella-check), dacht ik. Maar daar zijn we in april en mei natuurlijk niets mee...

 • Albert De Vries

  Jullie hebben het misschien ook opgemerkt, die arts van jan palfijn gent komt daar in het vtm avondnieuws de kamer van een legionella-patiënt binnen met een stethoscoop rond zijn hals, deels met burgerkledij aan en op de kamer heeft hij alvast bij het binnenkomen zijn handen niet ontsmet. De gezondheidszorg en (hand)hygiëne in de praktijk...

 • carina vereecken

  Ik lees hier stilstaand water , een koeltoren heeft dat toch niet ? Dat waterbeweegt toch altijd ?

 • guido vermeyen

  Dat van die piste van die koeltorens toch ernstig nemen...

 • Ellen Vangee

  Dit is zeer ernstig te noemen maar tot op hed en geen echte communicatie???? Zeer verdacht....