Exclusief voor abonnees

Joke Schauvliege (CD&V): “Of ik opnieuw minister wil worden? Elke lijsttrekker is een kandidaat-minister!”

Lijsttrekker voor Vlaams Parlement klimt uit dal na ontslag als minister

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Op 5 februari nam ze huilend ontslag als minister, toen ze na enkele ongelukkige uitspraken in het oog van de storm terechtkwam. Haar tranen rolden over elke voorpagina. Heel even zag het ernaar uit dat het over en uit was met haar politieke carrière, maar haar partij schuift haar toch opnieuw naar voor als frontvrouw. Joke Schauvliege (49) uit Evergem wil op 26 mei terugslaan als lijsttrekker van CD&V voor de Vlaamse verkiezingen. Hoe kan iemand na zo’n mokerslag nog goesting hebben? En hoe ziet ze zelf haar toekomst na 26 mei?
Joke Schauvliege laat haar demonen achter zich en smijt zich volledig in de verkiezingsstrijd.
Mine Dalemans Joke Schauvliege laat haar demonen achter zich en smijt zich volledig in de verkiezingsstrijd.

“Ik heb een moeilijke en lastige periode achter de rug. Maar ik heb de knop omgedraaid en mijn volle focus ligt nu op 26 mei. Ik heb even tijd nodig gehad om alles op een rijtje te zetten. Ik heb twee tot drie weken echt getwijfeld of ik door zou gaan of niet. Ik voelde zelf nog de passie en gedrevenheid om ervoor te gaan. En ik heb ook massaal veel steun gehad van de mensen. Dat heeft mij gesterkt in mijn keuze om toch weer voluit te gaan voor het lijsttrekkerschap in Oost-Vlaanderen. Ik heb door dit alles vooral geleerd dat we het in de politiek veel meer over de inhoud moeten hebben. We moeten oplossingen zoeken voor mensen, zonder ruzie te maken met elkaar. Er is echt nood aan meer menselijkheid en redelijkheid in de politiek. Mensen zijn het beu dat politici enkel met zichzelf bezig zijn, en ruzie maken.”

Als je zo gekraakt wordt: waarom doet een mens dan niet gewoon iets anders?

“Ik ben in de politiek gestapt om zaken in beweging te zetten, en uit idealisme. Dat idealisme is er nog steeds. Ik heb nog veel zin om ervoor te gaan, en wil nog veel dingen doen. Als iedereen stopt die wat weerstand krijgt, dan zal er nooit iets veranderen in de politiek. Ik heb lang gepraat met mijn gezin, en we hebben samen beslist om door te gaan. Soms heb ik wel het gevoel dat ik als minister de voorbije jaren harder aangepakt werd dan iemand anders. Dat was van bij de start al zo, toen als minister van Cultuur. Ik heb daar zelf geen verklaring voor. Maar die tegenwind geeft mij wel vechtlust.”

Is het ook geen bloedarmoede bij CD&V Oost-Vlaanderen dat jij toch weer lijsttrekker bent?

Je hebt 29% van dit artikel gelezen
32 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Diane Bernaerts

  "ongelukkige uitspraken"? Zeg maar gerust: flagrante leugens! Zo iemand zou NOOIT nog een verantwoordelijke functie mogen krijgen in de politiek; zou eigenlijk zelfs niet meer mogen opkomen bij de verkiezingen. Idem trouwens voor Theo Francken.

 • Georges Vande Velde

  In de politiek uit idealisme ? Mens toch wij zijn 2019 , de oude mannetjes en vrouwtjes, de nonnetjes en de patertjes gaan niet meer gaan stemmen ! Wie wil je nu nog iets wijs maken ?

 • Jos Fruyt

  Wat een flater van formaat dat de CD&V hier begaat . Stuur deze naar de privé om werk er zullen er niet veel zijn die zo iemand aanwerft .

 • ludwig maenhaut

  Beschamend! Zo'n incompetente politica! Maakt zich eerst onsterfelijk belachelijk in februari en dan nu weer lijsttrekker. Ooit van zelfrespect gehoord, Joke?

 • louis pippers

  R.Van Daele op welke planeet leef jij en in welk jaar als u van deze politica een topper maakt? ze heeft niets anders gedaan dan geblunderd in alle vakken en talen en haar beslissingen draaien meestal uit op een sisser.Laat dergelijke politica nooit terug keren en zeker niet op een minister post