Joeri De Maertelaere flink beloond en blijft burgemeester van Evergem

Joeri De Maertelaere blijft burgemeester van Evergem.
Joeri Seymortier Joeri De Maertelaere blijft burgemeester van Evergem.
Met 5.131 voorkeurstemmen is huidig burgemeester Joeri De Maertelaere van N-VA flink beloond door de inwoners van Evergem. Hij blijft besturen, samen met CD&V.

Joeri De Maertelaere blijft dus zonder concurrentie de burgemeester van Evergem. N-VA en CD&V krijgen elk 3,5 schepenen. CD&V start met vier schepenen, en N-VA met drie. Binnen drie jaar gaat er één schepen van CD&V uit en komt er een extra schepen van N-VA bij. Voor N-VA gaan Kathleen De Poorter, Kenny Ketels en Kurt Moens in het schepencollege. Halfweg de legislatuur verdwijnt er een schepen van CD&V en dan schuift N-VA binnen drie jaar Patrick Huyghe opnieuw in het college. Bij CD&V zijn de schepenen Lucas Van Der Meersch, Filip Huysman, nieuwkomer Jonas De Wispelaere (zoon van oud-burgemeester Erik De Wispelaere, red.) en jongerenkandidaat Sven Roegiers. Opvallend: Vlaams minister Joke Schauvliege haalde 1.254 voorkeurstemmen, maar dus niet genoeg om in het schepencollege te zetelen.

Bonus

“Ik ben persoonlijk heel erg tevreden met dit resultaat”, zegt burgemeester Joeri De Maertelaere. “Mijn N-VA groeit nog mooi door, en ik krijg er van de inwoners ook nog eens een mooie burgemeestersbonus bovenop. Een duidelijk signaal van de kiezer dat het bestuur in Evergem gewaardeerd wordt. Wij hadden als grootste partij enkele keuzes. We konden ook een coalitie maken met Groen of Sterk, maar we hebben gekozen voor onze huidige partner CD&V. Dat is niet alleen een meer comfortabele meerderheid, maar dat zijn ook de mensen waar wij de voorbije zes jaar goed mee samengewerkt hebben.”

Zetels

N-VA haalt een historische 39 procent in Evergem, en krijgt daarvoor veertien zetels in de gemeenteraad. Mike Van Ryssel uit Blind Getrouwd is met 241 stemmen wel niet verkozen. De CD&V blijft de tweede partij en haalt 25,9 procent en negen zetels. Vlaams Belang wordt de derde grootste partij in Evergem (12,6 procent) en krijgt vier zetels. Groen blijft steken op 12,5 procent en drie zetels. Sterk, de nieuwe samenwerking tussen Open Vld en sp.a, haalt tenslotte 10,2 procent en drie zetels.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Carlos De Taeye

  Als dank voor alle fiets-en voetpaden?

 • roland arents

  Beloond voor wat ?

 • nina deyrne

  Patrick, het kan ook altijd slechter veranderen, welke partij trok nu eigenlijk op iets?

 • patrick lauwers

  Spijtig voor evergem.er kon eindelijk eens iets veranderden in het wijze van bestuur maar door weer dezelfde groep tekiezen gaat dan beleid verder in Evergem en worden de mensen van Rieme weer in de vergeet hoek gezet