Gemeente schrapt zeven verkavelingen: 150 hectare wordt niet bebouwd, maar blijft open ruimte

Maatregel om groei te beperken en klimaat vooruit te helpen

Sven Roegiers bij het geschrapte woonuitbreidingsgebied tussen de Holstraat en Rijschootstraat in Ertvelde.
JSA Sven Roegiers bij het geschrapte woonuitbreidingsgebied tussen de Holstraat en Rijschootstraat in Ertvelde.
Evergem schrapt zeven geplande verkavelingen, en creëert daarmee 150 hectare extra open ruimte in de gemeente. Een beslissing die er niet alleen komt omdat Evergem (te) snel groeit, maar ook om de klimaatdoelstellingen te halen. “Om het klimaat te verbeteren hebben we ook de hulp van elke inwoner nodig”, klinkt het.

De vorige bestuursploeg van Evergem besliste al om enkele woonuitbreidingsgebieden te bevriezen tot 2040. De nieuwe ploeg gaat een stap verder, en schrapt de zeven woonuitbreidingsgebieden nu definitief. “We zijn daarmee pionier in Vlaanderen”, zegt schepen Sven Roegiers (CD&V). “We willen de open groene ruimte in Evergem zoveel mogelijk behouden. Een bewuste keuze. We willen zo niet alleen het groene karakter behouden, maar spelen ook in op de klimaatverandering. Er komen in de toekomst meer hittedagen, en open ruimtes brengen verkoeling. Er komen ook meer regen-, hagel- en onweersbuien. Open ruimtes bieden infiltratie van regenwater. Open ruimtes brengen ook biodiversiteit, en dat is nodig bij klimaatverandering.”

1,5 miljoen vierkante meter

In het totaal komt er meer dan 150 hectare of 1,5 miljoen vierkante meter extra open ruimte. De open ruimtes worden behouden in de Belzeelsestraat (Belzele), Holstraat (Ertvelde), Vierlinden (Evergem), Schildeken (Kluizen), Weststraat en Wurmstraat (Sleidinge) en naast het kasteel van Wippelgem. Ook de woonuitbreidingsgebieden in Bommels (Ertvelde) en de Zwartestraat (Evergem) werden eerder al geschrapt. De woningen en bedrijven die al in deze gebieden staan, krijgen van de gemeente wel rechtszekerheid.

Sven Roegiers aan het woonuitbreidingsgebied Vierlinden. Ook dat wordt geschrapt.
JSA Sven Roegiers aan het woonuitbreidingsgebied Vierlinden. Ook dat wordt geschrapt.

Klimaatplan

De open ruimtes vrijwaren is maar één van de maatregelen die Evergem wil nemen om mee te bouwen aan een beter klimaat. De gemeente heeft daarvoor een Klimaatplan. Daarin wordt ook op de burgers gerekend. “Het klimaatplan is een teamwerk van de gemeente met alle inwoners”, zegt schepen Roegiers. “We rekenen op medewerking van alle inwoners en personeelsleden om het doel te halen. De komende jaren moeten we dus allemaal inspanningen leveren en onze mentaliteit aanpassen voor een klimaatgezonde toekomst. Het gaat veel verder dan ‘de fiets nemen in plaats van de auto’, ‘de kraan dichtdraaien tijdens het tandenpoetsen’, ‘de verwarming een graadje lager zetten’ en ‘het licht uitdoen als je de ruimte verlaat’. Natuurlijk al een goed begin, maar het zal meer moeten zijn. Waar wij als gemeente aan denken? Het schrappen van die woonuitbreidingsgebieden is al een grote stap. We creëren groene ruimtes en natuurverbindingsgebieden, bij nieuwe projecten komt een klimaattoets, aan gemeentelijke gebouwen komen regenwaterputten. We willen ook maximaal daken en omliggende parkings afkoppelen van de riolering. In onze dorpskernen moeten ook meer watervoorzieningen en groen komen. Er is werk aan de winkel”, klinkt het nog.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.