Eerst langs brouwketels, dan proeven

VAN STEENBERGE TOONT ALLE AFDELINGEN OP OPEN BEDRIJVENDAG

Door deze kilometerslange buizen stromen miljoenen liters bier.
Joeri Seymortier Door deze kilometerslange buizen stromen miljoenen liters bier.
Brouwerij Van Steenberge uit Ertvelde zet zondag de deuren open voor de Open Bedrijvendag. De brouwerij van onder andere Augustijn en Gulden Draak heeft nieuwe installaties gebouwd. Je wandelt in de brouwerij van gerst naar gerstennat, en kan daarna proeven. Evergem is 'hotspot' van Open Bedrijvendag.

Brouwerij Van Steenberge heeft een compleet nieuw koude blok gebouwd, met nieuwe gistings- en lagerinstallaties. Het bedrijf is al zes generaties een vaste waarde in het dorp en werkt met 41 medewerkers. "Bij de opening kon het nieuwe blok bezocht worden, maar toen hoorden we dat mensen ook de rest van de brouwerij willen leren kennen", zegt Wim Verschueren van Van Steenberge. "Daarom zetten we nu ook de andere afdelingen open. Een unieke kans om kennis te maken met het volledige brouwproces. Van 10 tot 17 uur kan de bezoeker op eigen ritme ontdekken hoe onze bieren gebrouwen worden. Een uitgestippeld parcours leidt de bezoeker doorheen de brouwerij tot in de degustatieruimte, waar het volledige assortiment bier op vat beschikbaar is. Naast de gekende Augustijn, Gulden Draak en Piraat zullen ook de Gulden Draak Brewmaster, de Piraat Rum en het volledige nieuwe gamma Baptist geproefd kunnen worden. We serveren er graag een streekproduct bij."

Ook de brouwzaal is zondag te bezoeken.
Joeri Seymortier Ook de brouwzaal is zondag te bezoeken.

Fietsroute

Wie zondag een hele dag op zwier wil, kan gerust in Evergem blijven. Naast Van Steenberge openen nog vier andere bedrijven de deuren. Er loopt zelfs een fietsroute tussen de vijf bedrijven. "Dit jaar is Evergem een van de negen hotspots in Vlaanderen", zegt schepen Kathleen Depoorter (N-VA). "In zo'n hotspot kan je meerdere bedrijven bezoeken die op korte afstand van elkaar liggen. Bij ons gooien vijf heel diverse bedrijven de deuren open: Brouwerij Van Steenberge in de Lindenlaan 25 toont het productieproces, Garage Boone in de Noorwegenstraat 25 toont hybride wagens, worstenproducent Noyen uit de Noorwegenstraat 14 toont ook het productieproces, je kan langs bij Verdegem Vastgoed in de Kapellestraat 80 en ook bij VK Design Van Kerckvoorde in het Brielken 30. Ondernemingen halen het nieuws vaak bij ontslagrondes of andere negatieve gebeurtenissen. Er is nog weinig aandacht voor het positieve: sponsoring, zorg dragen voor het milieu, jobcreatie of een aangename werksfeer. Dat wordt zondag extra in de verf gezet."