Dorpen verbinden, zonder eigenheid te verliezen

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN EVERGEM

Evergem wil meer eenheid creëren tussen de deelgemeentes, zonder het eigen dorpsgevoel te verliezen.
Michel Moens Evergem wil meer eenheid creëren tussen de deelgemeentes, zonder het eigen dorpsgevoel te verliezen.
Evergem is een verzameling van negen dorpen, maar hoe kunnen we voor meer eenheid zorgen tussen al die verschillende leefkernen? En is dat eigenlijk wel nodig?

Sterk stelt zich de vraag of die eenheid wel nodig is. "Heel wat mensen hangen vast aan hun eigen dorp", zegt Johan Van Hove. "De vraag is of we ons wel moeten vasthouden aan de wens om meer één geheel te vormen? Dat betekent niet dat we bij beslissingen moeten terugvallen op kleinschaligheid. Het is onmogelijk om bijvoorbeeld sporthallen te bouwen in alle negen deelgemeenten. We zijn wel voorstander van wijkraden."

CD&V wil inzetten op de eigenheid van elk dorp. "De eerste uitdaging is zorgen dat onze inwoners weer voeling krijgen met hun eigen dorp", meent Lucas Van der Meersch. "Eerder dan te focussen op het vormen van één kunstmatig geheel. Toch zien we dat bepaalde evenementen de dorpen overstijgen en meer samenhorigheid creëren. We moeten de Evergemnaar zoveel mogelijk 'uit zijn kot' krijgen."

Groen wil meer evenwicht in de drie grote kernen. "We kunnen dat eenheidsgevoel alleen bereiken door alle dorpen op een gelijke manier tot hun recht te laten komen", vindt Kathleen Pisman. "Maar ook de kleinere kernen verdienen onze aandacht. Bij de hoofdkernen Evergem, Sleidinge en Ertvelde willen we meer evenwicht. Daar zouden de bibliotheken drie evenwaardige bibliotheken moeten zijn. Kleine kernen moeten in de aandacht komen met hun eigen, rijke elementen."

N-VA wil werken aan het thuisgevoel. "Het is belangrijk dat mensen zich in hun straat, wijk of dorp echt thuis voelen", reageert Joeri De Maertelaere. "Het is mooi dat elke dorpskern ook in de toekomst een eigen identiteit behoudt. Tegelijk is het onze opdracht onze dienstverlening op de juiste schaal te organiseren en onze dorpskernen te laten samenwerken. Een mooi voorbeeld van samenwerking was de voorbije jaren Levensloop, net als de eindejaarsactie en de E-bon. Het is perfect mogelijk zowel je eigen dorp als je gemeente graag te zien." (JSA)
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • nina deyrne

    Ik weet op den duur niet op wie te stemmen, allemaal zo een nutteloze plannen.