Dorp moet aantrekkelijk en landelijk blijven

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN EVERGEM

Een van de vele bouwwerven in het centrum van Evergem.
Michel Moens Een van de vele bouwwerven in het centrum van Evergem.
Evergem groeit met zowat 400 inwoners per jaar. Veel te snel volgens sommigen. Maar waarop moet je inzetten als je dorp te snel groeit?

"Evergem is een aantrekkelijke gemeente om te wonen, maar we mogen niet te snel groeien", zegt Joeri De Maertelaere van N-VA. "Dat is nodig om onze dienstverlening op peil te houden, bijkomende problemen op vlak van mobiliteit te vermijden, en onze dorpskernen leefbaar te houden. We hebben de voorbije jaren al maatregelen genomen, die recent ook in een studie van Natuurpunt als een voorbeeld voor heel Vlaanderen bestempeld zijn. We gaan voor gefaseerd aansnijden van woongebieden, en enkel in de dorpskernen. Geen nieuwe woonuitbreidingsgebieden meer ontwikkelen, en een aantal woonuitbreidingsgebieden schrappen. Het aantal appartementen is nog steeds heel laag, en dat willen we zo houden."

Sterk wil een fonds opstarten voor grote projecten. "Evergem groeit zeer snel aan", zegt Johan Van Hove. "We moeten ervoor zorgen dat onze inwoners de juiste faciliteiten blijven krijgen. Ik denk daarbij aan alle noodzakelijke infrastructuur voor onderwijs, veilige wegen en fietspaden, en sportfaciliteiten. Deze en de voorgaande legislatuur heeft daar te weinig aandacht aan besteed. Wij willen ook een fonds opstarten om op lange termijn na te denken over zaken als een veiligheidscampus of tweede containerpark."

Groen wil een rem op de groei. "Evergem groeit naar ons aanvoelen te snel", zegt Kathleen Pisman. "We moeten verkavelingen en nieuwbouwprojecten temporiseren. We moeten goed onderzoeken wat de capaciteit van een bepaalde kern is, en dat moet de graadmeter zijn om te beslissen of verdere uitbouw kan of niet. Bij betonwerken moet nog meer voor waterdoorlatende materialen gekozen worden."

CD&V zoekt naar evenwicht tussen woonaanbod, groen en het landelijk karakter. "Evergem mag geen slapende voorstad van Gent worden, maar een landelijke gemeenschap van dorpen blijven", zegt Lucas Van der Meersch. (JSA)
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.