Dieven stelen tien laptops in De Regenboog

LESSEN IN BASISSCHOOL KOMEN IN GEDRANG DOOR INBRAAK MET BRUUT GEWELD

Schooldirectrice Marie-Rose Van de Velde bij een van de lokalen waar is ingebroken.
JEW Schooldirectrice Marie-Rose Van de Velde bij een van de lokalen waar is ingebroken.
Dieven hebben in de nacht van donderdag op vrijdag ingebroken in basisschool De Regenboog in de Kroonstraat in Ertvelde. De daders gingen met een tiental laptops aan de haal en veroorzaakten heel wat schade. "De politie had ons in het begin van de week nog gewaarschuwd voor inbrekers. Maar tegen zo'n bruut geweld is niemand bestand", zegt schooldirectrice Marie-Rose Van de Velde.

Groot was de verbazing toen Marie-Rose en enkele leerkrachten gisterenochtend de schoolpoort openden. Een raam van een klaslokaal was ingegooid en enkele deuren waren met een koevoet losgewrikt. "De dieven zijn in zes klassen geweest", vertelt de schooldirectrice. "Ze waren duidelijk uit op laptops, want ze hebben er een tiental gestolen. Het kan zelfs nog meer zijn, want we zijn nog volop bezig met de inventaris op te maken. Enkele leerkrachten zijn hun eigen laptop kwijt en dat is voor hen echt een ramp. Persoonlijke gegevens staan erop, maar net zo goed de rapporten van de leerlingen die ze na de paasvakantie zouden krijgen en hun lesvoorbereidingen. Ook de computers die onze leerlingen gebruiken in de computerhoek van de klas zijn weg."

JEW

"Ramp voor school"

Dat leverde gisteren al meteen een eerste probleem op. "Het was voor onze leerkrachten improviseren geblazen. De digiborden konden ze niet meer gebruiken, want de spelletjes en lessen die ze hadden voorbereid stonden op hun laptop. Gelukkig zijn ze heel inventief. Toch is dit voor een school een ramp. We doen er alles aan om ICT te integreren in de lessen en tien laptops zijn toch een grote investering. We spreiden zo'n aankoop ook over een aantal jaren."


Toch laat de school de moed niet zakken. Gisteren herstelden werkmannen het stukgegooide raam en de deuren. "We dachten eerst aan kinderen, zoals bij de vorige inbraak van nog geen jaar geleden toen er drie laptops gestolen waren. Maar gelet op de schade moeten het nu wel volwassenen geweest zijn. Gelukkig start de paasvakantie, zodat we twee weken de tijd hebben om alles zo snel mogelijk in orde te krijgen. Hoe we het gaan aanpakken weten we nog niet. Misschien moeten we eens kijken naar enkele speciale firma's die kunnen helpen. Maar als de paasvakantie voorbij is, zal alles weer normaal verlopen."

Pot snoep op kast

De dieven hadden blijkbaar honger gekregen van hun werkzaamheden, want naast de laptops is ook een pot met snoep gestolen. "En dat is vreemd, want die staat bovenop een kast. Je moet eigenlijk al weten dat er daar een pot met snoep staat", zegt een van de getroffen juffen. "Dit is echt niet plezant. Iedereen is enorm geschrokken."


De politie voert momenteel een onderzoek naar de dader(s). Dat net de basisschool getroffen wordt, is zelfs een beetje cynisch te noemen. "In het begin van de week had de politie ons nog gewaarschuwd dat er inbrekers op pad zijn die het gemunt hebben op onder meer scholen. Ik had meteen een dienstmededeling in de leraarskamer opgehangen, zodat geen enkele leerkracht cash geld in zijn of haar lokaal had, alles mooi was afgesloten en opgeborgen. Maar zie, tegen zoveel brute kracht is geen lokaal bestand", besluit Van de Velde.


Tips over de inbraak zijn dan ook meer dan welkom bij de lokale politie.