Bunker heropbouwen of 18.000 euro betalen

OOK 12.000 EURO BOETE VOOR PERCEELEIGENAAR NA AFBRAAK CONSTRUCTIE WOI

De Duitse bunker langs de Oude Burggrave voor hij gesloopt werd.
copyright Agentschap Onroerend Erfgoed De Duitse bunker langs de Oude Burggrave voor hij gesloopt werd.
Een gepensioneerde Evergemnaar (63) heeft 12.000 euro boete gekregen omdat hij in 2013 een bunker uit de Eerste Wereldoorlog afgebroken heeft. Bovendien moet hij de bunker heropbouwen, ofwel nog eens 18.000 euro in een herstelfonds storten. De beklaagde noemt het een 'politiek dossier' en overweegt in beroep te gaan.

"Wat moet ik doen met die hoop stenen? Je kan daar niks meer mee, behalve oorlog voeren, maar ik hoop dat er geen oorlog meer komt." Dat was de redenering die Daniël Van de Velde hanteerde toen hij in mei 2013 besloot de oude bunker, die op zijn perceel bouwgrond langs de Oude Burggrave stond, af te breken. "Niemand had de bunker ooit zien staan, want die zat helemaal in de struiken. Dat maakt het dossier eigenlijk nog erger. Pas wanneer de afbraakwerken begonnen, zagen voorbijgangers dat daar een bunker was. En dat lokte veel bekijks natuurlijk."


Niet enkel veel bekijks: ook riep de afbraak veel vragen op, die zelfs tot in de gemeenteraad commotie veroorzaakten. Raadslid Johan Van hove (sp.a) stelde een vraag aan het schepencollege en de bal ging aan het rollen. De bunkers in Evergem zouden beschermd worden. Daarover zou Van de Velde mogelijks getipt zijn, volgens het strafdossier. Dat ontkent de Evergemnaar ten stelligste. Hij noemt de hele zaak een "politiek dossier" en vindt de bestraffing "niet serieus".


"Na 100 jaar gaan ze klagen over mijn bunker, terwijl andere bunkers zomaar afgebroken mogen worden? Bovendien heb ik de stedenbouwkundig ambtenaar gevraagd of het mocht, en hij zegde van wel." Dat is volgens de rechtbank niet bewezen. "De sloop van de bunker was niet vrijgesteld van stedenbouwkundige vergunning, voornamelijk omwille van de historische waarde ervan", luidt het vonnis.


"Mijn enige fout is dat ik het niet zwart op wit staan heb dat het mocht", zucht Van de Velde. "En die ambtenaar doet nu natuurlijk alsof zijn neus bloedt. Mocht ik in beroep gaan, kunnen we hem oproepen, dan zal hij onder ede moeten getuigen."

Eigenaar Daniël Van de Velde.
JSA Eigenaar Daniël Van de Velde.

Toestemming

Van de Velde zal de komende dagen met zijn advocaat bespreken of hij al dan niet in beroep gaat. "Want het gaat toch wel om veel geld." Het merendeel van de boete, 9.000 van de 12.000 euro, is met uitstel, maar de meerwaardesom van 17.939,85 euro moet de man volledig in het herstelfonds storten, tenzij hij in één jaar tijd de bunker heropbouwt. "Wat vanwege het historisch karakter van het bouwwerk in principe niet mogelijk is", licht rechter Farah Bouquelle na het voorlezen van het vonnis toe.


Vastgoed


De rechter heeft Van de Velde een strengere straf opgelegd dan de gevorderde 3.000 euro boete aangezien Van de Velde actief is in de vastgoedsector. Ook dat ontkent de Evergemnaar. "Ik heb een paar eigendommen, maar ik ben niet professioneel." De rechter benadrukt dat de beklaagde hoe dan ook de regels moet naleven. "Een waarnemingsbunker van de Hollandstellung (van het Duitse leger) is afgebroken, terwijl dat belangrijk oorlogserfgoed voor huidige en toekomstige generaties is. De beklaagde mag zich niet ongestraft boven de wet stellen."