Al 11 Evergemnaren besmet met legionella: “Raadpleeg je huisarts bij de minste symptomen”

Oorzaak en eventuele link tussen patiënten wordt onderzocht

Er wordt volop naar een oorzaak voor de besmetting gezocht.
thinkstock Er wordt volop naar een oorzaak voor de besmetting gezocht.
Al elf mensen uit de regio Evergem zijn besmet geraakt met legionella, en zijn opgenomen in verschillende ziekenhuizen in de regio. De oorzaak van de besmetting wordt nog onderzocht. Ondertussen wordt een oproep gedaan, dat iedereen die een droge hoest, koorts en hoofdpijn heeft, zich laat onderzoeken door de huisarts.

Alle 11 patiënten hebben de ziekteklachten gekregen binnen de korte periode tussen 29 april en 6 mei. Maar legionella ontwikkelt zich in een periode tot 19 dagen, dus kunnen er nog besmettingen volgen. “We mogen hier geen drama van maken, maar mensen met symptomen nemen toch beter contact op met hun huisarts”, zegt schepen Kathleen Depoorter (N-VA) van Evergem. “De symptomen zijn een koortsig gevoel, spierpijn en lichte hoofdpijn. Ga niet naar de spoed, maar gewoon naar je huisarts. Wanneer het om legionella gaat, kan dat met antibiotica behandeld worden. Wanneer de symptomen verwaarloosd worden, kan dat leiden tot een longontsteking. Voorzichtigheid is toch geboden.”

Wat de oorzaak van de besmetting is, blijft vandaag onduidelijk. “Er wordt volop gezocht, maar de oorzaak is onduidelijk”, zegt schepen Depoorter. “Gaat het om mensen die allemaal in Gent werken? Gaat het om mensen die in eenzelfde ruimte of op eenzelfde evenement geweest zijn? Vandaag weten we dat nog niet.”

Kathleen Depoorter roept op tot voorzichtigheid.
Joeri Seymortier Kathleen Depoorter roept op tot voorzichtigheid.

Niet overdraagbaar

De legionellabacterie groeit in water met een temperatuur tussen de 20 en 50 graden Celsius. Je ademt de bacterie in, en de besmetting is niet overdraagbaar van mens tot mens. Besmettingen kunnen gebeuren in onder andere bubbelbaden, apparatuur tegen apneu, via luchtkoelers, douches, of waterinstallaties die gebouwen of industriële processen koelen door vernevelen van water.

Stalen nemen

De kans bestaat dat het ergste gevaar voor besmetting ondertussen achter de rug is. “Aangezien alle zieken tot nu toe in dezelfde relatief korte periode klachten zijn beginnen te krijgen, vermoeden we dat de bron van de legionellabesmetting intussen onder controle is”, zegt woordvoerder Joris Moonens van Zorg en Gezondheid. “Er worden nu stalen genomen van verschillende koeltorens rond de Kanaalzone in Gent. Resultaten zijn er ten vroegste volgende week. Nu hebben we nog geen enkele aanwijzing wat de bron van de besmetting kan geweest zijn. Dikwijls valt dat ook niet meer te achterhalen bij een legionellabesmetting van korte duur.”

Artsen verwittigd

Zorg en Gezondheid heeft de lokale besturen van Evergem en de aangrenzende gemeentes ingelicht. Ook de huisartsen in de regio in en rond Evergem zijn verwittigd, en gevraagd attent te zijn voor de symptomen van legionella bij hun patiënten.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.