"Zo snel mogelijk integreren in ons dorpsleven"

ASIELZOEKERS ONTMOETEN ELKAAR IN OUDE RIJKSWACHTKAZERNE

Gisteren was het voor de eerste dag meteen gezellig druk in De Olijftak.
Foto Joeri Seymortier Gisteren was het voor de eerste dag meteen gezellig druk in De Olijftak.
De oude rijkswachtkazerne in de Spoorwegstraat in Evergem is deels ingericht als nieuwe ontmoetingsplaats voor alle asielzoekers, vluchtelingen en nieuwkomers in de gemeente. Erkende vluchtelingen kunnen elkaar daar niet alleen ontmoeten, maar zullen er ook intensiever begeleid worden om te integreren in het Evergemse dorpsleven. Vandaag wonen er een tachtigtal vluchtelingen in Evergem.

Evergem heeft iets meer dan vijftig plaatsen in het Lokaal Opvanginitiatief, maar die vijftig vluchtelingen zitten verspreid over zeven woningen op het grondgebied. Daarnaast zijn er nog een dertigtal 'nieuwkomers' die in een privéwoning in Evergem wonen. Die tachtig vluchtelingen hebben nu in de oude rijkswachtkazerne een eigen ontmoetingsplaats: de Olijftak.

Goed bereikbaar

"De oude rijkswachtkazerne is al jaren één van de zeven locaties waar wij als OCMW vluchtelingen opvangen", zegt Marieke Nijs van de dienst Vreemdelingen van Evergem. "Maar er was hier nog veel plaats over, dus hebben we nu ook een ontmoetingsruimte voor de vluchtelingen gemaakt. We hebben hiervoor 56.000 euro subsidie ontvangen. Eigenlijk leven die mensen in alle uithoeken van Evergem, maar kennen ze elkaar te weinig. Ook voor hen is het belangrijk om lotgenoten te ontmoeten en leren kennen. Deze oude rijkswachtkazerne is perfect, want ze ligt net bij de tramhalte Brielken en is dus goed bereikbaar voor iedereen."


Voorlopig kunnen de vluchtelingen er elke dinsdag terecht van 11 tot 15 uur. Gisteren werden voor de eerste dag wafels gebakken. Het OCMW hoopt extra vrijwilligers te vinden om de werking van de Olijftak nog verder uit te bouwen. "Maar het moet hier meer worden dan dat", zegt Nijs. "We gaan de vluchtelingen hier ook vorming geven, zodat ze zo snel mogelijk geïntegreerd raken in onze cultuur en in het dorpsleven van Evergem. Ik denk daarbij aan taallessen Nederlands, maar bijvoorbeeld ook aan sorteertips voor afval. Dat zijn allemaal kleine zaken, waar vluchtelingen niets van afweten."

Weggeefwinkel

In de Olijftak zit er ook een 'weggeefwinkel'. Mensen die bruikbare tweedehandsspullen hebben, kunnen die afgeven in de Spoorwegstraat 15.


Evergem heeft vandaag weer meer vluchtelingen dan een tijd geleden. "In ons Lokaal Opvanginitiatief hebben we een erkenning voor een vijftigtal mensen", zegt OCMW-voorzitter Kurt Moens (N-VA). "Tot vorig jaar augustus was er slechts een bezettingsgraad van 50 tot 60 procent. Momenteel ligt de bezettingsgraad tot 90 procent omwille van doorstroming uit de grote opvangcentra. De overgrote meerderheid van de mensen die nu toekomen zijn al erkend. Zij verblijven slechts twee tot vier maanden in ons opvanginitiatief en moeten dan naar een woning op de privémarkt. Niet altijd even gemakkelijk. Iets meer dan een kwart blijft dan ook effectief in onze gemeente wonen. Gezinnen met kinderen kiezen er iets meer voor om in Evergem te blijven. Het is vooral voor die mensen dat we meer inzetten op integratie en ontmoeting."