"Na 45 jaar nog altijd niet vergeten"

VRIENDEN HERDENKEN DANNY RYCKAERT DIE OMKWAM IN VERKEERSONGEVAL

Deze foto van de kleine Danny Ryckaert hangt 45 jaar later bij de familie nog altijd aan de muur.
Foto Repro JSA Deze foto van de kleine Danny Ryckaert hangt 45 jaar later bij de familie nog altijd aan de muur.
De oud-schoolmakkers van Danny Ryckaert uit Ertvelde gaan hem morgen herdenken, maar liefst 45 jaar na zijn dood. Als kleine jongen kwam Danny om het leven in een verkeersongeval. Maandag start in Evergem de verkeersveilige week en voor zijn vrienden van toen is dat het perfecte moment om herinneringen aan Danny op te halen.

Het zijn Geert Ryckaert en Luc Lambrecht die de herdenking, die morgen plaatsvindt, organiseren. Ook de ouders van Danny komen naar de begraafplaats. Danny was amper negen jaar oud toen hij verongelukte. "Danny Ryckaert woonde destijds op Tervenen in Ertvelde", doet Geert Ryckaert het verhaal.

Nog niet vergeten

"Daar was toen een wijkschooltje voor kleuters en kinderen tot het tweede leerjaar. Vanaf het derde leerjaar gingen de leerlingen toen naar Ertvelde, naar de dorpsschool. Voor de jongens was dat in de Eeklostraat. In die tijd was het de gewoonte dat de kinderen naar school fietsten. Een afstand van drie tot vier kilometer die we vier keer per dag deden. Op dinsdagavond was er na school ook nog Franse les. Op die bewuste dinsdagavond werd Danny aangereden door een auto en liet hij het leven. Zijn ouders en zijn vrienden moesten vanaf dat moment zonder hem verder. Na 45 jaar vonden wij het als oud-schoolmakkers een goed moment om Danny te herdenken. Want we zijn hem nog altijd niet vergeten!"

Grote indruk gemaakt

Het overlijden van een schoolmakker heeft een enorme indruk gemaakt. "Ik weet nog goed dat ze thuis kwamen vertellen dat Danny verongelukt was", blikt Geert Ryckaert terug. "Ik was toen zelf een jongen van negen jaar en dan weet je echt niet goed wat er gebeurt. 's Anderdaags moesten wij weer naar school, en toen werden we geconfronteerd met het feit dat Danny er niet meer was. Ik hoor nu nog van zowat iedereen dat ze zich nog perfect de dag van Danny's dood herinneren. Ik ben ondertussen zelf schooldirecteur en draag het verhaal van Danny altijd met me mee. Verkeersveiligheid en gezien worden in het verkeer, dat is voor mij misschien nog net iets belangrijker dan voor een doorsnee directeur. Gewoon omdat ik er destijds zelf een schoolmakker mee verloren heb. Zondag gaan we Danny herdenken, en daarnaast meteen ook alle andere slachtoffers van verkeersongevallen."


De herdenking vindt morgen plaats om 11 uur op de begraafplaats Engelenhof in Ertvelde, waar Danny begraven ligt.