"Mijn zoon is supercollega verloren"

BEVRIENDE WERKNEMERS UITEENGERUKT BIJ ONTPLOFFING ARCELORMITTAL

Maandag vond een ontploffing met dodelijke afloop plaats bij ArcelorMittal.
Foto Jurgen Eeckhout Maandag vond een ontploffing met dodelijke afloop plaats bij ArcelorMittal.
Gaétan Cools (25) uit Evergem en Carmelo Tuscano (40) uit Wachtebeke liggen nog altijd op de intensieve zorgen van het ziekenhuis na de zware ontploffing van maandag op ArcelorMittal. Bij die ontploffing kwam Robin Calemyn (25) uit Sleidinge om het leven. Zijn dood komt bij Gaétan erg hard aan. "Ze hadden elkaar gevonden. Hij is zijn supercollega kwijt", zegt zijn mama Ann.

Maandagnamiddag ontplofte om een nog onduidelijke reden een elektrofilter in een benzoltank bij de dienst Nevenproducten van de cokesfabriek.


Op dat moment waren Robin, Gaétan en Carmelo daar een opleiding aan het volgen. Robin werd door de klap ruim tien meter weggeslingerd en overleed ter plaatse. Zijn twee collega's waren er ook erg aan toe, maar werden in stabiele toestand overgebracht naar het ziekenhuis. Carmelo Tuscano ligt op de dienst intensieve zorgen van het Sint-Lucasziekenhuis, terwijl Gaétan herstelt in het Jan Palfijnziekenhuis.

Zwaar toegetakeld

"Van het ongeval herinnert hij zich voorlopig nog niks", vertelt Gaétans moeder Ann. De 25-jarige arbeider was wel zwaar toegetakeld. "Zijn ribben zijn gebroken, zijn ruggenwervels zijn beschadigd, hij had een open beenwonde die ondertussen genaaid is, hij heeft nu een probleem aan zijn milt en de dokters moeten nog uitzoeken hoe het met zijn enkel is gesteld. Die staat erg dik gezwollen. Voorts heeft hij wat kleine wondjes over zijn hele lichaam. Het komt wel in orde met hem, al zal het wel lange tijd duren eer hij volledig hersteld zal zijn. Hij en zijn maat Carmelo hebben al bij al veel geluk gehad. Veel meer dan Robin alvast. Verschrikkelijk wat er met hem is gebeurd."

Maatje

Het verdriet en het ongeloof bij zowel Gaétan als Carmelo is zeer groot.


"Gaétan heeft het zeer moeilijk. Robin was zijn maatje. Hij vond hem echt een supercollega. Ze zijn op exact hetzelfde moment samen begonnen op ArcelorMittal en waren even oud. Ze hadden mekaar dan ook gevonden. Hij en Robin zaten niet in dezelfde ploeg, maar zagen elkaar wel altijd terug tijdens de verschillende opleidingen."


De slachtoffers van de ontploffing kregen ondertussen al heel wat steunbetuigingen. Zo wenste onder meer burgemeester Rudy Van Cronenburg Carmelo Tuscano een spoedig herstel namens het gemeentebestuur en alle inwoners van Wachtebeke. Zo zal er ook tijdens de gemeenteraad een minuut stilte gehouden worden.


Voorlopig is het nog onduidelijk wat er die dag is fout gelopen.