Twee honden in illegale vossenklem in één week: “Meld alle verdachte zaken meteen”

Klein hondje sterft, labrador na nacht intensieve zorgen weer thuis

Tommy overleefde het dankzij de brandweer en de dierenarts.
RV Tommy overleefde het dankzij de brandweer en de dierenarts.
Tommy kon dankzij de brandweer en de dierenarts gered worden.
RV Tommy kon dankzij de brandweer en de dierenarts gered worden.
In vijf dagen tijd zijn in de omgeving van de Papenmoerstraat in Essen twee honden terechtgekomen in een illegale vossenklem. Labrador Tommy overleefde het, zijn lotgenoot Max enkele dagen geleden niet. Politie en gemeente roepen op om verdachte zaken meteen te melden.

Vlak voor Kerstmis was de kleine Max, een adoptiehond uit Griekenland, samen met zijn baasjes gaan wandelen op de Kalmthoutse Heide via de ingang aan de Nolsebaan in Wildert (Essen). 

Hij liep aan een lange leiband, maar kwam toch in een vossenklem terecht. Het hondje had geen schijn van kans. Donderdag was het opnieuw prijs. Deze keer waren de baasjes van labrador Tommy gaan wandelen en was hun hond in de omgeving van de Papenmoerstraat terechtgekomen in een klem. 

We roepen op alle verdachte zaken meteen te melden, dan kunnen we sneller ingrijpen

Patrick De Smedt

Samen met de brandweer trokken de baasjes naar dierenartsenpraktijk ’t Hof, waar Tommy bevrijd werd. Na een nacht intensieve zorgen mocht hij gelukkig naar huis. 

“Het zou natuurlijk kunnen gaan om een dierenhater, maar we vermoeden dat het toch gaat om een stroper die het gemunt heeft op vossen”, vertelt dierenarts Sarah Fockedey. 

“Het gaat hier om klemmen waarachter een kooi is gezet met daarin wat kadavers. Bewust om dieren te lokken dus. We hebben in deze streek nog wel zulke klemmen gehad, maar meestal geraken katten erin verzeild. Nu hebben we in vijf dagen tijd al twee honden in een klem gehad. We raden aan om honden voortaan kort aangelijnd te houden.”

De omgeving van de Papenmoerstraat en het college zijn gevaarlijk terrein.
Toon Verheijen De omgeving van de Papenmoerstraat en het college zijn gevaarlijk terrein.
Toon Verheijen
Toon Verheijen

Onderzoek

De gemeente en de politie nemen de zaak heel ernstig. “Het nieuwe geval donderdagavond was de druppel”, vertelt burgemeester Gaston Van Tichelt. “We hebben politie meteen op onderzoek uitgestuurd. We willen de mensen ook wel sensibiliseren. Dat ze alles op sociale media zetten is niet slecht, maar het is ook ontzettend belangrijk dat er aangifte wordt gedaan bij de politie, want alleen dan kunnen we doeltreffend ingrijpen.” 

De burgemeester heeft zelf geen idee of nu alle klemmen gevonden zijn. “We dachten bij het geval van 23 december dat het eenmalig was, maar nu is er dus een tweede klem. Hopelijk blijft het hier bij, maar de kans is reëel dat er nog klemmen staan. En dan te bedenken dat hier ook veel wandelaars met kinderen zijn. Waarom die klemmen er staan ? Geen idee, we gaan uit van een stroper omdat er veel vossen in dat gebied zijn.”

Melding

Patrick De Smedt van de politiezone Grens doet ook een oproep om alles te melden. “Zulke klemmen zijn aartsgevaarlijk en zijn illegaal. Wij roepen op  om alle verdachte zaken meteen te melden, want dan kunnen we ook veel sneller ingrijpen.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.