Studenten Tuinarchitectuur pakken toegangspoorten Heide aan

De leerlingen op bezoek in de Heide.
Repro Toon Verheijen De leerlingen op bezoek in de Heide.
Dertig studenten Landschaps- en Tuinarchitectuur van de Erasmus Hogeschool Brussel gaan ontwerpen maken voor de vier toegangspoorten van de Kalmthoutse Heide. Doel is de stormloop aan De Vroente te verminderen.

De studenten doen dat samen met de gemeenten Essen, Kalmthout en Stabroek aan Belgische zijde en Woensdrecht in Nederland en uiteraard het Grenspark Kalmthoutse Heide zelf en het Regionaal Landschap De Voorkempen. Ze logeren in de Volksabdij in Woensdrecht en zijn al enkele dagen op pad in de streek. Ze brengen een bezoek aan alle vier de toegangspoorten waaronder die in Woensdrecht, de Vroente, maar ook Ravenhof in Stabroek en Hemelrijk in Essen.


"Op zonnige dagen trekken heel wat wandelaars naar de Kalmthoutse Heide en meestal kiezen ze dan automatisch om te starten aan De Vroente in Kalmthout", zegt Paul Ganzevles van het Grenspark Kalmthoutse Heide. "Het is dan meestal zoeken naar een parkeerplaats en bij wijze van spreken aanschuiven om te kunnen gaan wandelen. Dat heeft een negatieve invloed op de natuur, verstoort de rust en creëert meer zwerfvuil. Daarom dat we willen inzetten om de andere toegangspoorten ook te promoten en aantrekkelijker te maken."


Tijdens hun verblijf in de streek krijgen de leerlingen uitleg van allerlei experts op het terrein zelf. Bedoeling is nu dat ze voorstellen uitwerken. "We zijn zeer benieuwd naar de creatieve en originele ideeën. We hopen vooral geïnspireerd te worden om later samen met de gemeenten aan de slag te gaan met de inrichting van de poorten (VTT)