Stallen worden huizen

Een bovenaanzicht van de Quarantainestallen.
Foto De Scheirder Een bovenaanzicht van de Quarantainestallen.
De gekende Quarantainestallen in Essen krijgen een nieuwe toekomst. Een ontwikkelaar heeft samen met nog een investeerder de hele site gekocht en wil er een uniek woonproject van maken met een vijftigtal woningen, een beperkt aantal commercie¿le ruimtes en een klein buurthuisje. Op het domein komt ook een wellness en zwembad, exclusief voor de bewoners van de site.

De Quarantainestallen zijn een begrip in de ruime regio rond Essen. De stallen werden gebouwd in 1896-1897 en dienden om vee even in quarantaine te plaatsen vooraleer ze verhandeld konden worden. In de topjaren werkten er honderd mensen en groeide de site uit tot een echt handelscentrum. Mensen van overal in Belgie¿ kwamen naar Essen om runderen te kopen. Na en tijdens WOII viel alles wat stil. Begin jaren negentig kwam er echt weer nieuw leven in de site met de rommelmarkt, de taverne en de vijver die veel wandelaars lokte. Maar in 2013 eindigde ook dat liedje voor de familie Boden en stonden de stallen er wat troosteloos bij.


Maar daar komt nu dus verandering in. De site, die erkend is als monument, is sinds vorige week officieel verkocht. Projectontwikkelaar Joeri Bal heeft de site samen met Stan Nelen, die 'bekend- heid' verwierf als erfgenaam van de steenrijke oliefamilie Carlier (Petrofina), aangekocht. De bedoeling is dat er een uniek co- housing project komt. Ze doen het project samen met B-Architecten. "We mikken op een vijftigtal woonentiteiten gaande van een tot drie slaapkamers", vertelt Joeri, die zelf in kasteel Boterberg - van die gekende familie Carlier - woont in een co-housingproject. "Aan de structuur verandert er niets. De stallen blijven allemaal behouden. We bekijken wel of we de woningen wat kunnen verlagen of ophogen. Daarnaast voorzien we ook een buurthuis voor bijvoorbeeld feestjes en het vele groen en het parkje en de vij- ver blijven behouden."

Projectontwikkelaar Joeri Bal in een van de stallen.
Foto De Scheirder Projectontwikkelaar Joeri Bal in een van de stallen.

Verkeersvrij

"Het hele project krijgt ook een ondergrondse parking e¿n de site zal verkeersvrij gemaakt worden. Op het domein komt ook een wel- ness en zwembad dat exclusief voor de bewoners van de site zal zijn. Aan de straatkant gaan we ook enkele entiteiten voorzien voor vrije beroepen of misschien een rustig restaurantje."


De bedoeling is ook om de woningen zo energiezuinig mogelijk te bouwen en er zullen ook enkele deelauto's voorzien worden. "Het wordt een gesloten woonproject, maar omdat het een monument is zal het een aantal keren per jaar opengesteld worden. De bedoeling is dat we voor de zomervakantie nog de bouwplannen indienen en dat we eventueel in het najaar nog met de bouwwerken zouden kunnen starten." De woningen zullen waarschijnlijk via First Immo te koop worden aangeboden. "De exacte prijs weten we nog niet, maar het moet wel betaalbaar blijven. Het is niet de bedoeling er een echt luxeproject van te maken. We mikken op een mix van ouderen, alleenstaanden en jonge gezinnen. We gaan ook regelmatig de buurt betrekken bij de plannen."