Slagerij Geers stopt na 177 jaar

KNIE VAN ZAAKVOERDER DANNY (60) WIL NIET MEER MEE

Een foto om later in hun living te hangen: zaakvoerders Danny en Maria in hun beenhouwerij.
Laenen Een foto om later in hun living te hangen: zaakvoerders Danny en Maria in hun beenhouwerij.
Essen verliest op 16 december een stukje geschiedenis: die dag gaat beenhouwerij Geers voor de laatste keer open. De winkel bestaat 177 jaar en is daarmee vermoedelijk de oudste van België. De reden van de sluiting? De knie van Danny (60) - al de vijfde generatie zaakvoerder - wil niet meer mee.

Alleen al als je de beenhouwerij van Danny en Maria (59) binnenstapt, voel je de sfeer van een authentieke slagerij. Een klassieke deurbel, en iedere klant wordt met de voornaam begroet. Danny kijkt vanuit zijn werkplaats mee, met de deur op een grote kier. "Ha Maria, drie biefstukskes? Die komen er aan hoor", lacht Danny. "Ja, ik denk dat we bijna elke klant wel kennen bij naam en bij de meesten weten we ook perfect wat ze gaan bestellen."

Danny staat erop nog alles zelf uit te benen.
Laenen Danny staat erop nog alles zelf uit te benen.

De beste cordon bleus

Waarop Danny dat meteen bewijst wanneer er een dertiger binnenstapt. "De Mario komt zijn cordon bleukes halen. Doet hij alle weken!" Mario knikt en lacht. "Betere dan die van Danny en Maria kunt ge niet vinden." Danny glundert. "Het zijn ook nog echte. Met een kalfslapje en geen goedkoop varkenslapje, zoals ze nu meestal verkocht worden."


In de zaak hangt een foto uit 1905. Gehandtekend door Jan Geers. Hij was de tweede van de generatie Geers, de opvolger van Marinus die vermoedelijk rond 1840 of zelfs iets eerder neerstreek in Essen. Vreemd genoeg hing boven de deur van de zaak, ooit begonnen als café, een plakkaat met 'Geerts'. Met een t dus. Hoe die daar ooit is tussengeraakt, is een raadsel. Later volgden dan nog Jef en René Geers.

vandaag: de slagerij van toen is in niets meer te herkennen.
Laenen vandaag: de slagerij van toen is in niets meer te herkennen.

'Waar is dat vetspek?'

Danny - de vijfde generatie - en Maria zijn heus wel meegegaan met de tijd. Meer kazen, meer slaatjes, ook wat groenten in glazen potten en conserven. Maar het verse vlees is altijd centraal blijven staan. "Alleen zou mijn grootvader zeggen: 'Danny, waar is dat vetspek?' Tja, dat is verdwenen toen ze het woordje cholesterol hebben uitgevonden (lacht). We maken eigenlijk heel wat zelf: de paté, de hesp, de rosbief, de rauwe ham. We hebben ook nog een echte rookkamer achteraan. En pekelen doen we ook allemaal hier ter plekke. Ik been het vlees bovendien zelf uit. Je zou het ook allemaal kant-en-klaar kunnen aanpakken, maar daar zijn we nooit mee begonnen. Noem het gerust beroepsfierheid, zeker?"


Een van de toppers is ongetwijfeld de bloedworst. "Dat is misschien een recept van al meer dan tachtig jaar oud", vertelt Danny trots.

De winkel begin 20ste eeuw
Laenen De winkel begin 20ste eeuw

Gekookte uier

"Vandaag heb ik nog honderd kilogram gemaakt. Ik weet dat we de 16de sluiten, maar ik vrees dat ik volgende week nog eens eenzelfde hoeveelheid zal moeten maken. Sommige mensen komen ze echt met de kilo's tegelijk halen. Hoe ik die bloedworsten maak? Varkensvlees dat je laat koken, gestoofde ajuin, brood en varkensbloed. Toen een van mijn klanten hoorde dat we er mee zouden stoppen, besliste hij om twee weken niet meer te komen. Hij wilde eerst plaatsmaken in de diepvries om dan nog voor onze sluiting een hoop te komen inkopen (lacht). Mensen komen er speciaal voor. Net zoals tot twee jaar geleden voor gekookte uier. Zeven uren moest dat koken. Maar door de verstrengde wetgeving konden de uiers niet meer direct na het slachten uit het slachthuis naar hier komen en na een dag kan je er eigenlijk al niets meer mee doen. Jammer, want ze kwamen er echt van ver voor."


Tot zaterdag 16 december blijft de zaak open. "Het zal raar zijn. Vooral een ander leven. Maar binnenkort komt er nog een extra kleinkindje bij. Dan hebben we daar ook wat meer tijd voor. Maar het moet nu. Ik stel dat van de knie al drie jaar uit. Verder uitstellen gaat niet meer. We gaan iedereen missen. Echt wel."