Ring lag 10 jaar in brandweerauto

SAMMY HEEFT JUWEEL TERUG DANKZIJ KOPER VOERTUIG

Sammy (rechts) en Filip, de vinder van de ring, voor de oude brandweerwagen.
Toon Verheijen Sammy (rechts) en Filip, de vinder van de ring, voor de oude brandweerwagen.
Sammy Groenen heeft na tien jaar zijn trouwring terug. Hij verloor die tijdens een brandweerinterventie in Wildert. Onlangs vond de nieuwe eigenaar van een afgedankte brandweerwagen van het korps van Essen de ring terug in het voertuig.

Sammy werd nu bijna tien jaar geleden samen met zijn collega's opgeroepen voor een brand aan de Nolsebaan in Wildert. Sammy stond die avond aan de brandkraan. "Het was een dag later dat ik merkte dat ik mijn trouwring kwijt was", vertelt Sammy. "Ik had direct het vermoeden dat het op die brand gebeurd was. Ik stond er aan de brandkraan. Ik vreesde dat de ring daar in het water was gevallen. De hoop dat ik hem ooit zou terugvinden, verdween al snel. Want dat is toch onbegonnen werk."


Tot recent een man uit Gentbrugge via de Facebookpagina van de brandweer contact opnam met het korps. Of er bij de brandweer een zekere Sammy werkte die getrouwd was met een zekere Gerd. De nieuwe eigenaar had een trouwring gevonden in een oude brandweerwagen die ondertussen een particulier tweede leven is begonnen. "De wagen is na de brand nog zeven jaar in ons korps geweest", vertelt Sammy. "Ik heb er zelf nog regelmatig mee gereden. Het voertuig werd regelmatig gepoetst. Maar nooit heeft iemand de ring gezien. Nu dus wel. Blijkbaar zat de ring onder de bestuurderszetel vast aan een stang. Het leek van iets verder een gewone bout. Maar toen de nieuwe eigenaar de wagen héél grondig schoonmaakte, merkte hij dat het een ring was."


Voor vinder Filip Vandenberghe uit Gentbrugge was het niet simpel om de eigenaar te vinden. Hij had de oude brandweerwagen gekocht bij een handelaar. Een verwijzing naar het korps van Essen was er niet meteen. Uiteindelijk, na een lange zoektocht, botste hij op een foto van de brandweerwagen op de website van de brandweer van Essen.

Een detailbeeld van de trouwring.
Toon Verheijen Een detailbeeld van de trouwring.

Nooit vervangen

Sammy en zijn Gerd Milbou zijn blij dat hun trouwringen herenigd zijn. "Ik heb nooit een vervangring gedragen", vervolgt Sammy. "Niet zozeer omdat ik hoopte dat ik hem ooit zou terugvinden, maar gewoon omdat het toch niet hetzelfde zou zijn. Naar veiligheid toe is het niet altijd aangewezen bij de brandweer om ringen te dragen. Maar nu draag ik hem weer. Trek ik hem bij een volgende interventie uit? Dat zullen we nog zien. Als ik er aan denk, wel (lacht). Ik ben in elk geval niet van plan om hem nog eens kwijt te spelen."


Sammy en Gerd trouwden op 16 juli 1988. In de zomer van 2018 kunnen ze dus mét hun trouwringen hun dertigste huwelijksverjaardag vieren.