Quarantainestallen worden Q-Ville

43 WONINGEN, WELLNESSRUIMTE, ZWEMBAD EN ZWEMVIJVER AAN HEMELRIJK

Projectontwikkelaar Joeri Bal en immokantoor First Immo lanceren dit weekend hun nieuwe project Q-Ville, dat moet komen in de Quarantainestallen aan Hemelrijk. Als alles meezit, wordt begin 2017 de bouwvergunning afgeleverd en kunnen iets later de bouwwerken starten. Er komen onder meer 43 woongelegenheden, een wellnessruimte met zwembad en een zwemvijver. De prijzen voor de woningen variëren tussen de 164.000 en 275.000 euro.

Begin dit jaar verkocht de familie Boden de hele site van de Quarantainestallen aan projectontwikkelaar Joeri Bal en Stan Nelen, in Essen gekend als de erfgenaam van de steenrijke oliefamilie Carlier (Petrofina). De bedoeling is er om net als van kasteel Boterberg in Kalmthout een cohousingproject van te maken. De ontwikkelaars wilden de plannen eigenlijk nog voor de zomervakantie indienen, maar die planning liep vertraging op. "Het is allemaal iets later dan verwacht, maar dat komt onder meer omdat we de plannen met alle mogelijke instanties goed hebben doorgesproken, en we moesten ook nog een archeologische nota indienen", vertelt Joeri Bal. "Het openbaar onderzoek loopt nu. Begin volgend jaar hopen we de bouwvergunning te bekomen. Het archeologisch onderzoek hopen we nog dit jaar te laten starten. Het is de bedoeling dat we tijdens het lanceringsweekend ook de voorverkoop al opstarten. We werken met voorinschrijvingen. Verkopen doen we pas wanneer de bouwvergunning effectief in orde is."

Begrip in ruime regio

De Quarantainestallen zijn al meer dan een eeuw een begrip in de ruime regio van het noorden van Antwerpen. De stallen werden gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw. Het complex groeide uit tot een waar handelscentrum, maar na WO II waren de gloriejaren voorbij. Begin jaren 90 werd heel de site nieuw leven ingeblazen met een taverne, een rommelmarkt en de vijver die veel wandelaars lokte, tot in 2013 de uitbaters ermee ophielden en de site - erkend als monument - begon te verkommeren.

Zwemvijver

Als de plannen die nu voorliggen worden uitgevoerd, krijgt de hele site nieuw leven. Er komen 43 woningen in de stallen, een zwemvijver, een wellness met binnenzwembad, een park, een buurthuis, een ondergrondse parking met ook elektrische deelauto's en commerciële ruimtes. "De vijver is nu een gewone vijver, maar daar installeren we een natuurlijke zuiveringsinstallatie zodat het voldoet aan de normen voor een zwemvijver. Het is wel niet de bedoeling dat iedereen in de zwemvijver terecht kan. De site mag ook geen recreatiedomein worden."

Handelsruimtes

Wat er in de commerciële ruimtes komt, is nog een vraagteken. "Daarvoor wachten we de aanvragen af. Het kan gaan om vrije beroepen, maar net zo goed een (kleinschalige) horecazaak. Ook een buurtwinkel zoals een bakker of slagerij is niet uitgesloten. De ingangen zullen sowieso langs de straatzijde liggen zodat bezoekers niet per se op de site moeten komen. Maar in geval van horecazaken kunnen zij achteraan uiteraard ook een buitenruimte krijgen."

De startprijzen voor de woningen zijn ondertussen ook gekend. De prijzen variëren tussen de 164.900 en 274.900 euro (één tot vier slaapkamers). Daarnaast zijn er ook kangoeroewoningen voorzien. Meer info op www.heem.be.

Toekomstbeeld van Q-Ville. De stallen zullen uitgebouwd worden tot 43 woningen.
rv Toekomstbeeld van Q-Ville. De stallen zullen uitgebouwd worden tot 43 woningen.
Zo zullen de woningen er gaan uitzien.
rv Zo zullen de woningen er gaan uitzien.
Ook het binnenzwembad oogt bijzonder luxueus.
rv Ook het binnenzwembad oogt bijzonder luxueus.