Personeel ITW Valéron bereikt sociaal akkoord na vierde stakingen in een paar weken

Het personeel van ITW Valéron legde donderdagochtend het werk neer. Donderdagavond werd dan toch een sociaal plan goedgekeurd.
Toon Verheijen Het personeel van ITW Valéron legde donderdagochtend het werk neer. Donderdagavond werd dan toch een sociaal plan goedgekeurd.
De vakbonden van ITW Valéron Strength Films bereikten woensdagavond een voorstel van sociaal plan, maar dat werd door driekwart van het personeel verworpen. Daarop werd donderdagmorgen het werk voor onbekende tijd neergelegd. “De directie ziet ons als een nummer”, klonk het. Donderdagavond werd dan toch een sociaal akkoord bereikt.

ITW Valéron Strength Films aan de Nieuwmoersesteenweg maakt sterktefolies voor de bouwsector. Het moederbedrijf zit in Houston (Amerika). Hoewel het bedrijfvorig jaar in Essen nog een winst wist te realiseren van vijf miljoen euro, werd in mei beslist om zo’n twintig procent van het personeelsbestand te schrappen. 

De voorbije weken legde het personeel al eens drie keer voor 24 uren het werk neer omdat het bedrijf weigert de Wet Renault toe te passen. “We hadden een voorstel tot sociaal plan besproken en we hebben dat voorgelegd aan het personeel”, vertellen vakbondsafgevaardigden Diane Glaude, Franky Nelen en Dirk Van Campen van ACV en Steve Tilborghs en René Jacobs van ABVV. “Het personeel deed woensdagnacht nog de nachtdienst, maar daarna zijn ze massaal aan de poort gaan staan. Maar liefst 75 procent van het personeel keurde het sociaal plan af.”

Stroeve onderhandelingen

Het enige wat de vakbonden na urenlange onderhandelingen kon afdwingen was twee ontslagen minder en twee swt (stelsel werkeloosheid met bedrijfstoeslag). “En dat was voor het personeel de druppel die de emmer deed overlopen”, zeggen de vakbondsafgevaardigden. “En zeker dat de directie nu schermt met het feit dat het een ‘vergissing’ was om de Wet Renault te willen toepassen, raakt het personeel. Ze willen ook niet kijken naar leeftijd of competenties of wat dan ook. Ze schrappen gewoon enkele functies. Zo wilden ze zelfs iemand ontslagen die op vier maanden van zijn pensioenleeftijd zit. Vier maanden! Bij het personeel leeft echt het gevoel dat de directie hen alleen maar ziet als een nummertje. Menselijkheid lijkt er niet bij te horen. Het voorbije anderhalf jaar zijn er extra weekends gewerkt net om het orderboek te kunnen bijhouden. Het personeel deed dat met plezier en nu worden ze koud gepakt.”

Emotioneel

Bij heel wat personeelsleden staat het huilen hen naderbij dan het lachen. De onzekerheid weegt. “Voor heel veel personeelsleden was dit hun eerste job en werken ze hier na twintig of dertig jaar nog altijd”, klinkt het. “Het is een klein beetje familie geworden. Zeker bij de bedienden, die zijn met twaalf, is die verbondenheid groot. En net daar wordt er héél zwaar gesnoeid. Daar moeten zes banen verdwijnen. We zijn er zeker van dat wanneer dit plan wordt doorgevoerd, dat dat nog heel lang gevoeld zal worden.” Maar uiteindelijk bereikten de vakbonden en de directie toch een akkoord donderdagavond. “Er is inderdaad een akkoord en vrijdag gaat iedereen weer aan de slag”, zegt Inge Paeshuys van ACV. “Er zijn garanties gegeven rond werkzekerheid, uitstapregelingen en vertrekpremies. 75 procent van het personeel ging akkoord.”

Het personeel van ITW Valéron legde donderdagochtend het werk neer.
Toon Verheijen Het personeel van ITW Valéron legde donderdagochtend het werk neer.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.