Opvolger Badstop heet Klapstop

VZW KOBIE PAKT IN PAASVAKANTIE UIT MET PROJECT ROND LICHT EN STILTE

Toon Verheijen
De vzw Kobie pakt deze lente uit met een opvolger voor het creatieve en artistieke project Badstop dat ze organiseerde in het ondertussen afgebroken zwembad. De opvolger heet Klapstop. In zes verschillende wijken zullen containers geplaatst worden waar kunstenaars rond het thema stilte en licht gaan werken. Tijdens die week kunnen gasten ook logeren in een bos in vier speciale units. Het slotevenement is aan het Paviljoen.

De vzw Kobie kreeg het idee om iets te doen rond stilte en licht tijdens de paasvakantie en kwam dan op het idee om toe te werken naar Stille Zaterdag. "Maar we willen mensen ook eens doen stilstaan en nadenken over het vele kunstlicht dat vooral ook 's nachts ons Vlaanderen verlicht en de dagelijkse (onnatuurlijke) geluiden die op ons afkomen", vertelt Johan Buysen. "Het zorgt er dikwijls voor dat je niet echt tot rust kan komen. Maar langs de andere kant kunnen licht en geluid ook voor aangename dingen zorgen. Dat willen we in ons project aantonen."

Zes containers

Klapstop wordt een project vol met optredens, tentoonstellingen en demonstraties. De proloog start op 26 maart met een eerbetoon aan de Nederlandse auteur Joost Zwagerman in Tatteljee. De man overleed in 2015 en na zijn overlijden verscheen het werkt 'De stilte van het licht'. De echte Klapstop vindt dan plaats tussen 8 en 15 april. Het meest zichtbare worden zes containers die in verschillende wijken geplaatst worden. Zo komt er eentje op het Sint-Antoniusplein (Statie), Heuvelplein (Centrum), Dreveneind (Horendonk), Sint-Jansplein (Wildert), Heikantstraat (Heikant) en Bergsebaan (Hoek). "In elk van de containers zullen kunstenaars er dagelijks van 9 tot 15 april hun interpretatie geven aan stilte en licht", vertelt Johan Buysen. "Iedereen is er altijd welkom tussen 10 en 17 uur. Aan de containers zullen er gedurende de week ook verschillende evenementen georganiseerd worden zoals BBB (Beiaard, Bier en Burgers) in Horendonk of andere optredens (volledige programma op de facebookpagina, red)."


Ook uniek is de Stille Camping. "Zeven nachten lang voorzien we vier units waar per unit twee mensen kunnen overnachten", vertelt Johan Buysen. "Je kan kiezen uit een Mongoolse tent, een werfkeet, een tent op palen of een serre. Die zullen allemaal opgesteld staan op het domein van het Paviljoen. Voor bedden en dekens zullen wij zorgen. Wie er komt slapen, krijgt van ons een ontbijt." Het overnachten kan nu al geboekt worden via www.essen.be/kobie. De kostprijs bedraagt 25 euro per persoon per nacht. De apotheose van Klapstop is voorzien op 14 en 15 april op en rond het Paviljoen met twee dagen lang allerlei activiteiten. Het Klapstopcafé zal dan ook twee dagen geopend zijn.