N-VA/PLE: "Maak van douaneloods cultureel centrum"

De Spoorloods in Essen.
Foto Klaas De Scheirder De Spoorloods in Essen.

Oppositiepartij N-VA/PLE komt met een opmerkelijk voorstel op de proppen. Het wil van de beschermde douaneloods, die momenteel gerestaureerd wordt, een cultuurcentrum maken, omdat andere plannen op een dood spoor zitten.


Volgens N-VA/PLE voelen de Essense cultuurverenigingen dat ze in de kou blijven staan. "In de voorbije twaalf jaar investeerde het gemeentebestuur, onder meer via het AGB (Autonoom Gemeentebedrijf) sterk in nieuwe sportinfrastructuur. Terecht, maar ook de cultuursector verdient investeringen", zegt AGB-bestuurder Joris Vergouwen. "Essen heeft bijvoorbeeld géén podiumzaal."


Tom Bevers en Robin Jacobs vullen aan. "Hieraan tegemoet komen is voor ons één van de topprioriteiten voor de komende legislatuur. En waarom zou het niet kunnen in de douaneloods ? Maak van die loods gewoon een polyvalente ruimte en maak van zaal Rex een podiumzaal. Dat zijn twee vliegen in één klap. De ruimte voor verenigingen willen we sowieso. Als het niet in de loods kan, dan elders."


Er zijn zelfs privé-investeerders die mee willen nadenken. "Ik kan de nood aan culturele infrastructuur alleen maar bevestigen," zegt een van hen, Guy Van Gils.


"Ik had in de voorbije jaren verschillende gesprekken met het gemeentebestuur hierover, maar merk pas de laatste maanden eindelijk enige vooruitgang. Ik wil nog altijd graag mee in een project stappen." (VTT)