Massaspektakel 100 jaar na einde WOI

ORGANISATIE HOOPT SUCCES '850 JAAR ESSEN' IN 2009 TE EVENAREN

Ter gelegenheid van 850 jaar Essen was er in 2009 een groots opgezet evenement met wel 1.000 figuranten.
RV Ter gelegenheid van 850 jaar Essen was er in 2009 een groots opgezet evenement met wel 1.000 figuranten.
De vzw Kobie (Kom bijeen in Essen) en Luc Stevens Producties slaan de

handen in elkaar voor een grote


musical ter nagedachtenis van het einde van WOI, in 2018 exact honderd jaar geleden. De vzw Kobie hoopt het


succes van acht jaar geleden, toen


850 jaar Essen werd herdacht met ook een massaspektakel, te evenaren.


De gemeente Essen heeft tussen 2014 en nu al een aantal evenementen georganiseerd rond de 'Groote Oorlog' met onder meer grotedoeken met daarop oude beelden van tijdens WOI. Die hangen van aan de 'dodendraad', die tijdens WOI in de grensregio werd opgesteld door de Duitsers. Dat was een elektrische versperring tussen België en Nederland. Het was eigenlijk letter de grens tussen oorlog en vrede.


"En omdat we al zoveel hadden georganiseerd voor het begin van de oorlog, wilden we met de vzw Kobie ook iets doen om het einde van de oorlog - letterlijk - te vieren", zegt burgemeester Gaston Van Tichelt (CD&V) en voorzitter van de vzw Kobie. "Uiteindelijk viel de keuze op het organiseren van een massaspektakel. Het moet iets groots worden. Iets waarmee we bij wijze van spreken héél Essen kunnen betrekken."

Allemaal samen

De gemeente Essen heeft al wat ervaring met het organiseren van massaspektakels. In 2009 was er de historische stoet ter ere van 850 jaar Essen. Daaraan namen ruim duizend figuranten mee die 42 taferelen uitbeeldden uit de geschiedenis van Essen. De stoet bracht niet minder dan 10.000 mensen op de been.


"We willen nu een beetje dezelfde sfeer terug oproepen. Mensen letterlijk bij elkaar brengen waarvoor de vzw ook staat", lacht Van Tichelt. "We hebben in 2009 echt gemerkt dat het voor een soort van samenhorigheidsgevoel zorgde en dat willen we nu opnieuw bereiken."

Luc Stevens Producties

De vzw Kobie heeft voor de realisatie van het ambitieuze project de handen in elkaar geslagen met Luc Stevens Producties. Dat productiehuis werkt momenteel ook aan een grote musical ter ere van het 175-jarig bestaan van de Zoo in Antwerpen en wordt er ook gewerkt aan een musical rond Pieter-Paul Rubens.

300 figuranten

De musical die voor Essen wordt uitgewerkt zal worden opgevoerd aan het College. "We zoeken in totaal zo'n 300 figuranten waarvoor de zoektocht binnenkort zal starten", zegt Steff Nouws van de vzw Kobie.


"De details zullen binnenkort (na 22 november, red) bekendgemaakt worden. Het verhaal willen we ook nog even geheim houden, maar het heeft zich echt afgespeeld in Essen zelf. De opvoeringen van de musical zullen in september 2018 plaatsvinden wanneer het echt honderd jaar geleden is dat WOI geëindigd is."