Iedereen in de ban van Gouden Peter

HELE GEMEENTE LEEFT MEE MET PARALYMPISCHE KAMPIOEN

De Kalmthoutse deelgemeente Nieuwmoer is in de ban van Gouden Peter. De paralympiër won dinsdag goud op de 100 meter en iedereen is ervan overtuigd dat hij dat zaterdag nog eens doet op de 400 meter. De wedstrijd is live te volgen op groot scherm in De Schuur, maar hoe Peter Genyn ook presteert, hij krijgt sowieso al een huldiging van de gemeente.

Wie door het centrum van Nieuwmoer rijdt, ziet overal grote en kleine vlaggen, al dan niet met opschrift, om paralympiër Peter Genyn aan te moedigen. Dat de rolstoelatleet dinsdag een knalprestatie leverde op de Paralympische Spelen in Rio, heeft het enthousiasme alleen maar aangewakkerd. "Het is ongelooflijk hoe hard het leeft", vertelt schoonzus Natalie Verhoeven.

'Vollen bak'

"Met Rode Duivels hangen hier ook veel vlaggen, maar zoals nu... Nee, we worden er als familie zelf even stil van. We hebben zelfs gehoord van buurtbewoners dat ze speciaal met hun auto aan de kant waren gaan staan om de wedstrijd te volgen. Dat was het nadeel van dinsdag natuurlijk. Maar zaterdag: dan moet het 'vollen bak' zijn."

Dinsdagnamiddag was er al een heus feestje in Nieuwmoer. Komende zaterdag belooft dat nog wat groter te worden. "We kregen plots de vraag of we niets konden organiseren", vertelt Nico De Prest van De Kroon in Nieuwmoer.

"En waarom niet. Hij is van hier, het leeft. Dan moeten we als café toch iets doen? We dachten eerst aan een scherm in De Kroon zelf, maar we vrezen dat het zaterdag een overrompeling wordt. Daarom hebben we besloten het scherm te hangen in feestzaal De Schuur. We hebben dan toch geen feest, dus dat komt goed uit. En we beloven een gratis vat als hij weer een gouden plak wint. Bij zilver? Ach ja, dan misschien ook (lacht)." Iedereen is alvast welkom vanaf 14 uur.

Naast de vele bewoners in het dorp leeft ook basisschool De Maatjes mee. "We gaan donderdag in alle klassen een kort filmpje opnemen omdat elke klas wel iets gemaakt heeft voor Peter", vertelt directeur Dirk Verheyden. "Dat gaan we dan monteren en aan Peter bezorgen als extra steun. Het waren de leerlingen zelf die iets voor hem wilden doen. Dan gaan we daar graag in mee uiteraard."

Ook de gemeente is al iets van plan. "Het is prachtig hoe het dorp meeleeft met Peter", zegt burgemeester Lukas Jacobs (CD&V). "We hebben nu al besloten dat we waarschijnlijk op 23 september een huldiging gaan organiseren voor Peter, op voorwaarde dat hij kan natuurlijk. Dat staat los van zijn prestaties zaterdag. Hij heeft nu al een gouden medaille hé. Dat is al een huldiging waard (lacht)."

Basisschool De Maatjes heeft z'n gevel met Belgische vlaggen versierd.
Toon Verheijen Basisschool De Maatjes heeft z'n gevel met Belgische vlaggen versierd.
Peter Genyn kust z'n gouden medaille.
BELGA Peter Genyn kust z'n gouden medaille.
Nico De Prest van café De Kroon doet graag mee en nodigt het hele dorp uit in feestzaal De Schuur.
Toon Verheijen Nico De Prest van café De Kroon doet graag mee en nodigt het hele dorp uit in feestzaal De Schuur.