Huisartsen werken samen aan wachtpost

Vertegenwoordigers van de huisartsenverenigingen kwamen gisteren samen in AZ Klina.
Foto Laenen Vertegenwoordigers van de huisartsenverenigingen kwamen gisteren samen in AZ Klina.

Huisartsenkring Kalmthout vzw, Huisartsenkring Essen-Nieuwmoer vzw, Huisartsenvereniging Brecht-Wuustwezel vzw en Huisartsenvereniging Brasschaat hebben samen met Algemeen Ziekenhuis Klina een intentie tot samenwerking voor het oprichten van een huisartsenwachtpost ondertekend.


De bedoeling van de huisartsenwachtpost is dat de patiënt voor een niet-planbare zorg naar een centrum komt waar de spoeddienst is samengebracht met de huisartsenpermanentie. "Het is vaak zo dat mensen voor niet-levensbedreigende zaken uren moeten wachten op de spoed", zegt dokter Geert Sierens, voorzitter van de huisartsenvereniging Brasschaat.

Wachttijd besparen

"Hoogdringende en levensnoodzakelijke zorgen gaan altijd voor. Vaak is het zo dat bij minder hoogdringende zorgen de huisarts kan helpen. We willen de mensen op de juiste plaats brengen en hen zo ook de nodige kosten en wachttijden besparen." Vorig jaar ontving AZ Klina nog 35.000 patiënten op de spoedafdeling. "Het ziekenhuis zal ons in een eerste fase vooral ondersteunen door een aantal diensten te leveren en een ruimte te verhuren op campus Klina", gaat dokter Joris Aerts, voorzitter van de huisartsenkring Kalmthout verder.


De huisartsenwachtpost zal binnen dit en een jaar een feit worden. "Eerst moeten de nodige stappen nog gezet worden zoals een vzw oprichten en een dossier indienen bij het RIZIV." (KCS)