Huis barst na graafwerken

SCHEUREN IN VLOER EN GEVEL - WONING BLIJFT BEWOONBAAR

De scheur in de muur.
Toon Verheijen De scheur in de muur.
De vloer en de gevel van een oud huisje aan Over d'Aa zijn gisteren beginnen scheuren nadat er voor de deur gegraven werd. Bewoner Hamza Mohamed schrok zich een hoedje, maar mag er voorlopig toch blijven wonen. De bewoners houden het hart wel vast, want binnenkort starten de werken voor de complete heraanleg van Horendonk.

Een aannemer is momenteel in opdracht van nutsmaatschappijen bezig met het aanleggen van kabels en dergelijke. Die werken moeten gebeuren vooraleer later dit jaar de grote heraanleg van het centrum van Horendonk (Watermolenstraat/Over d'Aa) van start gaat. Op verschillende plaatsen worden diepe putten gegraven om de kabels daarin te leggen en daarna wordt alles weer dicht gedrild. Maar toen de put voor de deur van de woning van Mohamed Hamza werd gegraven, schrok hij toch even op.


"Ik zat in de zetel een beetje televisie te kijken toen ik plots nogal vreemde geluiden hoorde", vertelt de man. "Ik wist niet goed wat het was, maar de aannemer buiten had het blijkbaar ook gehoord. Ik zag ook dat de voorste rij tegels in de woonkamer tegen de voorgevel serieus verzakt zijn. Rechts in de hoek zit er ook een ernstige scheur."


Politie en brandweer kwamen ter plaatse om de nodige vaststellingen te doen.


"Het bleek op het eerste zicht nog wel mee te vallen", vertelt Leo Buermans, bevelvoerder van de Brandweerzone Rand post Essen. "Het gaat ook al om een ouder huisje uit de jaren '30. We hebben de aannemer onmiddellijk de put laten dichtgooien en terug aanstampen. De kabel lag er toch al in. Er is binnen inderdaad een redelijke barst te zien en een kleine verzakking van de eerste rij tegels, maar die lijkt voorlopig niet meteen problematisch. Het is ook niet zo simpel om dat te gaan stutten. We zullen het uiteraard nauwgezet in de gaten houden, maar voorlopig is het huis zeker stabiel genoeg om erin te blijven wonen."

Het huisje aan Over d'Aa.
Toon Verheijen Het huisje aan Over d'Aa.

Verzekeringen

De aannemer zelf wilde liever niet reageren op de gebeurtenis. "Dat is werk voor de verzekeringen", liet een van de werkmannen zicht ontvallen. De huiseigenaar wacht het onderzoek ook af want dat zal uiteraard wel nagegaan worden door experts. Die moeten ook de precieze oorzaak proberen te achterhalen. "Helemaal betrouw ik het niet, maar we zijn toch al blij dat we in het huis mogen blijven", vertelt Hamza. "Ik hou wel mijn hart vast want binnenkort starten hier de grote werken voor de heraanleg van de straat en dan gaat het om nog grotere werken dan nu het geval is." De gemeente heeft midden januari de bouwvergunning voor de werken aangevraagd. De totale heraanleg van het centrum van Horendonk neemt een 150 werkdagen (7,5 maanden) in beslag en kost alles samen 2 miljoen euro.

De scheur in de vloer en de scheefgezakte tegels.
Toon Verheijen De scheur in de vloer en de scheefgezakte tegels.
Bewoner Hamza Mohamed.
Toon Verheijen Bewoner Hamza Mohamed.