120 jaar Heidebloempje, en nog volop in bloei

OUDSTE JEUGDBEWEGING VIERT JUBILEUM MET RESTAURANTDAG VOOR NIEUWE TENT

Een groot deel van de huidige leden van Heidebloempje tijdens het laatste zomerkamp.
Toon Verheijen Een groot deel van de huidige leden van Heidebloempje tijdens het laatste zomerkamp.
KSA Heidebloempje viert dit jaar z'n 120-jarig bestaan en is daarmee meteen de oudste jeugdbeweging van de grensgemeente. Om de verjaardag goed te vieren, hoopt de vereniging zichzelf een grote nieuwe reftertent cadeau te kunnen doen. De oud-leiding heeft daarom de handen in elkaar geslagen en hoopt met een speciale restaurantdag geld in de kas te krijgen.

In 1897 werd door enkele studenten uit Essen en Kalmthout studentenbond Heidebloempje gesticht. De bond sloot aan bij het AKVS en splitste in 1922 in een Essense en een Kalmthoutse afdeling. In Essen groeide de studentenbond uit tot KSA, later KSJ en nu opnieuw KSA Heidebloempje Essen. Het heeft zijn thuisbasis achter de Oude Pastorij in het Essense Jeugdheem. De KSA is nog altijd in volle bloei. Elke zaterdag verzamelen er tientallen kinderen aan het Jeugdheem om er enkele uren te ravotten. Momenteel telt de oudste jeugdbeweging van het dorp zo'n 90 leden. "Het jaarlijkse hoogtepunt is nog altijd ons zomerkamp", vertellen oud-leiders Rudi Smout en Roel en Tom Bevers.

Op kamp de vaat doen, dat hoorde er ook al in 1952 bij.
RV/Essen in Beeld Op kamp de vaat doen, dat hoorde er ook al in 1952 bij.

Sponsoring

"We trekken er dan altijd een tiental dagen op uit. En onze stilaan 'wereldbekende' wit-blauwe reftertent is sinds de aanschaf in 1991 onmisbaar geworden. Ze dient niet alleen als onderdak tijdens het eten, maar we gebruiken ze ook als speelruimte op de kampen bij minder weer. Maar ook tijdens andere jaarlijkse activiteiten van KSA, de Kernraad van Jeugdheem Deken Verbist of voor heel wat andere verenigingen is het al veel een nuttig instrument gebleken." Maar KSA Heidebloempje, dat opgericht is in 1897 en dit jaar dus 120 jaar oud is, zit met een probleem. De geliefkoosde tent is tot op de draad versleten door het veelvuldige gebruik. De bedoeling is om nog tegen de zomer een nieuwe aan te schaffen, maar dat kost geld. Veel geld. KSA is daarom op zoek naar zo'n 9.000 euro. "We willen daarom een nieuwe tent van twintig op tien meter aanschaffen. Door de hoge kostprijs kunnen we dat jammer genoeg niet alleen. De tentzeilen kosten zo'n 9.000 euro. De palen worden gesponsord door één van onze oud-leiders, Matthias Schrauwen. Hij is bedrijfsleider van All Welding Solutions BVBA uit Essen. Maar het resterende bedrag willen wij als oud-leiding, verenigd in de Wolk Foundation, bijeen proberen te krijgen."


Een van de activiteiten is een grote restaurantdag in de grote zaal van het Volkshuis van Essen op 1 april. Die vindt plaats tussen 12 en 13.30 uur en tussen 16.30 en 19 uur. Inschrijven kan tot 30 maart op www.2910essen.net/wolkresto. Na 19 uur opent dan het gelegenheidscafé in de kleine zaal van het Volkshuis.

De stichtende leden in 1904. In het midden zit Jef Goossenaerts. Hij kreeg een straat in Essen.
Essen in Beeld / repro Toon Verheijen De stichtende leden in 1904. In het midden zit Jef Goossenaerts. Hij kreeg een straat in Essen.

Fototentoonstelling

"Daar organiseren we dan ineens een fototentoonstelling want 120 jaar Heidebloempje geeft een karrenvracht aan leuke oude beelden op", lacht Rudi Smout. Een laatste actie die de oud-leiding organiseert is een quiz op zaterdag 7 april in het Parcohiecentrum Essen-Statie om 20 uur. Inschrijven kan via roel.bevers@telenet.be.

Een groepsfoto van Heidebloempje uit 1933.
Essen in Beeld/Repro Toon Verheijen Een groepsfoto van Heidebloempje uit 1933.