"60.000 maal bedankt, Essen for Life"

Kinderkankerfonds toont hoe schenking Warmste Week is besteed

Professor Yves Benoit en dokter Joris Verlooy samen met Chris Van Hees, Brigitte Van Aert, Maria Konings, Anni de Koning, Lean van der Kloot en Anita Valkenburg.
Toon Verheijen Professor Yves Benoit en dokter Joris Verlooy samen met Chris Van Hees, Brigitte Van Aert, Maria Konings, Anni de Koning, Lean van der Kloot en Anita Valkenburg.
Het Kinderkankerfonds kon z'n oren niet geloven, toen Essen for Life vorig jaar tijdens de Warmste Week 60.000 euro schonk aan de organisatie. Gisteren mochten enkele Essenaars naar het UZA Antwerpen om te horen waaraan dat bedrag allemaal is besteed. "We krijgen uiteraard heel veel giften, maar het bedrag van Essen for Life is echt wel uitzonderlijk. Bijzondere warme mensen daar", zegt voorzitter Yves Benoit.

Omdat er vorig jaar in aanloop van de Warmste Week op Studio Brussel ontzettend veel acties opgericht werden in Essen, besloten enkele vrouwen de krachten te bundelen onder de naam Essen for Life. In totaal waren er meer dan 130 acties, goed voor een bedrag van 60.000 euro dat geschonken werd aan het Kinderkankerfonds.

"Overdonderd"

"We waren echt wel overdonderd door dat bedrag", zegt professor Yves Benoit (68), stichter en voorzitter van het Kinderkankerfonds. "We krijgen wel meer giften, maar meestal gaat het om kleinere bedragen." Een delegatie van Essen for Life trok gisteren naar het UZA Antwerpen en kregen er van professor Yves Benoit en kinderoncoloog Joris Verlooy te horen waarvoor het bedrag exact gebruikt werd. "We hebben onder meer een project waarbij we kansarme ouders de eerste maanden financieel bijstaan als hun kind een kankerbehandeling moet ondergaan", zeggen ze. "Dankzij Essen for Life is er nu ook het project 'Studio Nona'. We sturen dan bijvoorbeeld een clown of een goochelaar langs bij kinderen thuis zodat ze niet geïsoleerd geraken en nog wat spelvreugde kunnen ervaren. Tot slot zal het geld ook gebruikt worden om studio's te bouwen in de buurt van het ziekenhuis van Gent. Daar kunnen ouders dan verblijven wanneer hun kind voor een langere periode naar daar moet voor onderzoek."

Emotioneel

Professor Benoit is ondertussen al drie jaar met pensioen, maar hij kan het niet loslaten. "Voor ons als arts is het soms ook moeilijk omdat kanker bij kinderen er diep in hakt. Sommige behandelingen duren ook een hele tijd dus je bouwt sowieso een band op met die kinderen en hun ouders. Maar we houden vol en eigenlijk is dat vooral te danken aan de strijdlust van de kinderen. Daar halen wij als arts zelfs de moed uit om verder te doen. We zijn ook blij dat we als Kinderkankerfonds het leed voor de kinderen en de ouders wat kunnen verzachten." In Vlaanderen duiken er jaarlijks gemiddeld 180 nieuwe gevallen op van kanker bij kinderen. Meestal gaat het om leukemie.