Vakbond klaagt aan: arbeiders op werf nieuw cultuurhuis Steenberg verdienen geen minimumloon

ACV en ABVV Bouw voerden actie op de werf van het nieuwe cultuurhuis aan de inrit van het domein Steenberg in Erpe-Mere.
KOEN MOREAU ACV en ABVV Bouw voerden actie op de werf van het nieuwe cultuurhuis aan de inrit van het domein Steenberg in Erpe-Mere.
Sociale uitbuiting is dichterbij dan we denken. Dat bewees een vakbondsactie donderdagochtend op het gemeentelijk domein Steenberg in Erpe-Mere. "De buitenlandse krachten die hier worden ingezet verdienen geen minimumloon", luidt het bij ACV en ABVV Bouw.

Een delegatie vakbondsmannen bezocht de werf van het nieuwe cultuurhuis. Belgische werkmannen trof men bijna niet aan. “Hoofzakelijk Roemenen en Polen”, aldus het ACV. Zij ontvingen allen brochures over arbeidsvoorwaarden en verloning in ons land. “Wij worden dagelijks geconfronteerd met wantoestanden. Arbeiders die niet betaald worden waar ze recht op hebben en in onveilige omstandigheden moeten werken”, zegt Sofie Meersman van het ACV. 

De werf op Steenberg werd niet helemaal toevallig gekozen. Begin juni raakte een arbeider nog gewond nadat een betonnen steunpilaar af brak en op het been van een arbeider belandde. De arbeidsvoorwaarden bleken ook donderdag een probleem. “De Polen en Roemen werken als onderaannemer en verdienen minder dan het minimum loon.” 

Schepen Van Vaerenbergh betwijfelt dat. “Ik weet niet waarop men zich daarvoor baseert. Daarnaast is niet de gemeente opdrachtgever, maar wel SOLvA. ACV heeft ter plaatse geen papieren bekeken. Deze uitspraken zijn nogal kort door de bocht en ongefundeerd. De bouwfirma zal ook nog reageren naar het ACV toe, want ook zij beweren in regel te zijn en met correcte contracten te werken met hun onderaannemers.”
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • D'haese Luc

    Tussen contract en realiteit zit soms een wereld van verschil. Als gemeente zou het niet slecht zijn dit grondig te laten nakijken door onafhankelijke mensen. Niemand hoeft misbruikt te worden.