Streng straffen kan mentaliteit veranderen

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN ERPE-MERE

Inwoners van Erpe-Mere liggen het meest wakker van zwerfvuil. Dat was het hoofdthema dat naar voren kwam uit de politiebabbels die vorig jaar in de verschillende deelgemeenten werden gehouden. Hoe los je dat op?

De hoeveelheid zwerfvuil die elk jaar wordt opgehaald, toont dat het dweilen met de kraan open is. Iedereen ergert zich aan afval langs de weg, maar het afval is wel telkens van ergens en iemand afkomstig. "We kunnen alleen hopen op een mentaliteitswijziging. Daarom zetten we sterk in op het ondersteunen van verenigingen via zwerfvuilacties", aldus burgemeester Hugo De Waele (CD&V). Omdat vuil meer vuil aantrekt, wordt hoog ingezet op het zo snel mogelijk opruimen. "Daarbij proberen we ook de vervuiler te identificeren en te beboeten. De inzet van onze recent aangekochte mobiele camera's zal daar zeker bij helpen."

GAS-boetes zullen volgen. "De kans op bestraffing zal serieus vergroten aangezien zes werknemers van onze gemeente worden opgeleid om vaststellingen te doen ", vult Reinold De Vuyst (N-VA) aan. Direct beterschap verwacht hij helaas niet. "De sector slaagt er niet in om meer PET-flessen in te zamelen en de kostprijs van huisvuilophaling zal stijgen. We zullen dus nog meer inspanningen moeten doen."

Vlaams Belang is eveneens voorstander van bestraffing. "De opruimkost is hoog en moet integraal op de vervuiler worden verhaald", zegt Guy Van Londersele. De man pleit ook van een verdubbeling tot 200 kilogram van de op het containerpark gratis af te leveren hoeveelheid afval.

"De Vlaamse overheid moet toetreden de statiegeldalliantie", vindt Anja Vanrobaeys (sp.a/Groen). Lokaal pleit sp.a voor een gemeentelijke app op dewelke zwerfvuil vlot met foto en locatie kunnen worden gemeld.

Bij STERK! is er nultolerantie voor zwerfvuil. "Naast de financiële impact en de gevolgen voor het milieu frustreert dit de mensen die het goed menen met Erpe-Mere. De wijkagent moet hierin een centrale rol spelen", aldus Dirk Janssens. Die wil nog samen met jeugdbewegingen, scholen, sportclubs, burgerplatformen een actieplan opstellen.

(KMJ)

De politie waarschuwt aan het op- en afrittencomplex van de E40 geregeld potentiële sluikstorters.
Koen Moreau De politie waarschuwt aan het op- en afrittencomplex van de E40 geregeld potentiële sluikstorters.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.