Sint-Maarten blijft nog 20.000 uren aanwezig op pleintje voor kerk van Bambrugge

Kinderen gingen meteen met stoepkrijt aan de slag op het geprojecteerde glasraam.
Koen Moreau Kinderen gingen meteen met stoepkrijt aan de slag op het geprojecteerde glasraam.
De heilige man die maandag bij de brave kinderen langskomt, vertrekt nadien niet helemaal terug naar Spanje.

Op het kerkpleintje van Bambrugge blijft Sint-Maarten voortaan nog voor minstens 20.000 uren aanwezig. Dat is althans de levensduur van de lamp van de projector die sinds vrijdagavond - met behulp van een spiegel - de beeltenis van het glasraam met Martinus van Tours of Sint-Maarten op de straatstenen projecteert.

“Die projectie is een moderne invulling van de Erfgoedcel Denderland om aanwezige maar vaak onbekende kunst op een speelse en moderne manier opnieuw onder de aandacht te brengen”, vertelt erfgoedconsulent Tom De Ridder. Het betreft ook geen tijdelijk gegeven. “Vanaf nu zal het glasraam hier elke avond te zien zijn en dat in principe voor minstens 20.000 uren”, aldus Tom.

Het initiatief slaagde er meteen in om extra aandacht los te weken voor het - boven het doksaal aan het oog onttrokken - indrukwekkende glasraam. Een tweehonderdtal inwoners kwam opdagen om de eerste druk op de knop mee te maken waardoor het prachtige kleurrijke glasraam, in 1969 werd gemaakt door atelier Meersman uit Aalst, op het pleintje voor de Sint-Martinuskerk verscheen.

Nadien verscheen niemand minder dan de echte Sint-Maarten ten tonele. Samen met enkele roetpieten zorgde hij voor lekkers voor de kinderen. Die kinderen gingen nadien met stoepkrijt aan de slag om het projecteerde glasraam ook overdag op straat zichtbaar te houden. Intussen genoten de overige aanwezigen van – inderhaast extra uit de vlakbij gelegen Delhaize aangevoerde – warme Glühwein en chocolademelk.

Kinderen gingen meteen met stoepkrijt aan de slag op het geprojecteerde glasraam.
Koen Moreau Kinderen gingen meteen met stoepkrijt aan de slag op het geprojecteerde glasraam.
De Sint poseerde wat graag met enkele kinderen en leden van het gemeentebestuur bij het bord dat uitleg geeft over het leven van Martinus van Tours.
Koen Moreau De Sint poseerde wat graag met enkele kinderen en leden van het gemeentebestuur bij het bord dat uitleg geeft over het leven van Martinus van Tours.
De eerste projectie en bijhorende receptie bracht heel wat volk op de been.
Koen Moreau De eerste projectie en bijhorende receptie bracht heel wat volk op de been.
De eerste projectie en bijhorende receptie bracht heel wat volk op de been.
Koen Moreau De eerste projectie en bijhorende receptie bracht heel wat volk op de been.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.