Sam bedelt via Facebook

JONGEMAN (21) VALT ZONDER ETEN EN DRINKEN EN ZIET MAAR ÉÉN UITWEG

Sam D.
Foto Koen Moreau Sam D.
In de Facebook-groep 'Alles Gratis in Erpe-Mere' verscheen recent een opmerkelijke oproep. Drie jonge gasten vroegen hulp, omdat ze geen geld meer hadden voor eten en drinken.

De grootste barrière bij armoede is de schaamte. Wanneer een jonge kerel van 21 daar op Facebook open en bloot voor uit komt, is dat opmerkelijk én moedig. "Ik heb zo vaak geen hulp gekregen of met mijn rug tegen de muur gestaan dat ik geen andere optie zag", vertelt Sam D.. De jongeman huist sinds kort met zijn vriend en een neef samen in een appartement van de Sociale Huisvestingsmaatschappij Denderstreek in Bambrugge. "Samen met mijn vriend moet ik iedere maand rondkomen met 900 euro. Daarnaast moet ik nog 16.000 euro schuld aflossen. Na alle onkosten zoals huur, elektriciteit, gas en internet hebben we slechts 100 euro om van rond te komen en dat lukt echt niet meer. Net nog kreeg ik de afrekening van water en gas: 700 euro. Een ramp."

Ongeval

Maaltijden overslaan is dan ook dagelijkse kost. "We eten één keer per dag en meestal is dat lasagne of macaroni. Zaken die niet veel kosten in de supermarkt." Werken of studeren is geen optie. "Vorig jaar in september werd ik op de Gentsesteenweg aan de BioPlanet aangereden. Ik sukkel nog steeds met mijn knie, maar kan het ziekenhuis niet betalen en ook mijn vriend heeft gezondheidsproblemen."

Door dat ongeval moest Sam ook zijn avondopleiding tot bakker stoppen. "En herbeginnen lukt niet. Het inschrijvingsgeld is 226 euro en dat moet ik eerst van ergens anders halen. Omdat ik door psychische problemen uit het verleden geen diploma heb, raak ik ook niet aan werk."

Een neerwaartse spiraal waaruit nauwelijks te ontsnappen valt. "We hebben al vaak bij het OCMW aangeklopt, maar telkens naar daar gaan is moeilijk zonder vervoer. Een huisbezoek zou onze thuissituatie meteen duidelijk maken. Helaas lukt dat blijkbaar niet."

Voedselpakket
Een recente brief van de Federale Overheidsdienst belooft evenmin veel goeds. "Het fijne begrijp ik er niet van, maar wellicht zal ik mijn uitkering ook nog verliezen. Als dat gebeurt, is het een totale ramp."

Sam doet dan ook een warme oproep om mensen in armoede te helpen. "Heel veel mensen hebben na mijn oproep zakken met eten en drinken gebracht. Dat heeft me heel erg ontroerd en sinds kort krijgen we ook een voedselpakket."

Hij lanceert dan ook een warme oproep om meer aandacht te hebben voor mensen die het moeilijk hebben. "Ik moet blijven vechten, want anders heeft het allemaal geen zin meer."

Nieuws voor HLN.be? Mail je tekst, foto of video naar 3535@hln.be of SMS naar 3535.