Prachtig en warm eerbetoon op kerkhoven: honderden kaarsjes sieren graven op kerstavond

Initiatiefnemers Peter Vijverman en Geert Bauwens en diens zoon Rico op het kerkhof van Mere.
Repro Moreau Initiatiefnemers Peter Vijverman en Geert Bauwens en diens zoon Rico op het kerkhof van Mere.
Heel wat inwoners van Erpe-Mere bezochten op kerstavond één van de negen gemeentelijke begraafplaatsen. Ze plaatsten er op het graf van een soldaat of een geliefde een theelichtje om te tonen dat ze aan de overledene denken.

“Een gebruik dat al lang bestaat in Finland, enkele jaren terug specifiek voor oorlogsgraven ook opgang vond in Nederland, en dat we hier nu ook lanceren”, vertellen initiatiefnemers Peter Vijverman en Geert Bauwens.

“Toeval wil dat hier op het kerkhof in Mere twee Engelse jongens liggen uit County Berkshire en dat de man van mijn zus uit die streek afkomstig is”, vertelt Peter. De man raakte geïnteresseerd en ging actief op zoek naar de familie. “Voorlopig zonder resultaat, maar het zou prachtig zijn dat de foto’s van die jongens op hun laatste rustplaats komt”, vertelt hij. Toen hij van de kaarsjesactie hoorde, schreef hij de begraafplaats van Mere meteen in.

“En daarmee was hij mij net voor”, vult Geert Bauwens aan. Ook hij hoorde van de actie en wou iets doen voor de Belgische jongens die er rusten. “We vulden elkaar dus perfect aan”, lacht de man die na zijn legerdienst van 1986-1987 geïnteresseerd bleef in alles wat met militaria te maken heeft. Een passie hij overigens ook overzette op zijn zoon Rico.

“Samen met Rico neem ik geregeld deel aan herdenkingen zoals D-Day, het Ardennenoffensief en ‘11 november’. Vaak krijgen we daarbij het gezelschap van de leden van Military Historical Vehicles Group Belgium.” Die vereniging nam vorig jaar deel aan de kaarsjesactie op de Canadese begraafplaats in Adegem. “Het leverde een bijzonder mooi moment op en de goesting om dat hier ook te doen”, vertelt hij.

Schepen Reinold De Vuyst (N-VA) was het initiatief meteen bijzonder genegen. “Ik had er nog nooit van gehoord, maar net daarom vond ik het de moeite om dit mooie eerbetoon meer bekendheid te geven”, vertelt hij. De man lanceerde vanuit de gemeente een oproep naar meer vrijwilligers. Met succes. Nico Moreel engageerde zich om de actie te ondersteunen op de begraafplaatsen van Bambrugge en Burst, Christel De Saedeleer zorgt voor Erpe, Ben De Windt voor Erondegem, Danny De Moerloze voor Ottergem en Vlekkem en schepen Reinold De Vuyst vatte post aan het kerkhof van Aaigem.

Zij kregen allen heel wat bezoekers te zien en die waren unaniem vol lof over het nieuwe initiatief.

Repro Moreau
Repro Moreau
Repro Moreau
Repro Moreau
Repro Moreau5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • PETER DE TORCK

  Mooi gedaan. Respect.

 • willem merken

  Mooi

 • mario van haesendonck

  dat is wel mooi dit initiatief !

 • MarliesSchoefs

  doe ik ook bij mijn ventje ook kerstkrans en stalletje

 • edwin marreel

  Top. Doen ze in Oostenrijk iedere zondag terwijl ze in mis zitten. Vooral in dorpjes